≫ 

Dečaka leče kožom mrtvog čoveka! Revolucionarna terapija u Hrvatskoj (VIDEO)

Sedmogodišnjak, povređen u velikom požaru, sada ima nadu da će nastaviti da živi normalnim životom

  • 2

Na celom Balkanu se konstantno vodi kampanja za doniranje organa. Najteže je sa kožom. Međutim, doktori u Hrvatskoj su jednom dečaku presadili kožu mrtvog čoveka, da bi mu spasli život.

DETE LEPTIR: Ovom dečaku (5) se ljušti koža na toploti, plikove dobija čim se uhvati za olovku, iz kuće ne sme da izađe

U Hrvatskoj je u toku stvaranje protokola prema kojem bi preminuli pacijenti uz organe mogli da doniraju i kožu, koja bi se čuvala u banci tkiva, piše 24 sata.

Ipak, Hrvatska već ima prvog pacijenta. Sedmogodišnjak se leči u Klinici za dečje bolesti pošto  je stradao u požaru porodične kuće. On je prvo dete u Hrvatskoj koje se od opekotina leči korišćenjem kože preminulog čoveka. Budući da se u Hrvatskoj koža još ne donira, za lečenje sedmogodišnjaka morali su da je uvedu. Presađivanje malih delova kože trajaće mesecima, jer je oštećeno više od 90 odsto kože tela.

U Evropi postoji nekoliko centara s bankama tkiva koje čuvaju kadaveričnu kožu (kožu preminulih ljudi). Ministarstvo zdravstva Hrvatske je stupilo u kontakt sa klinikom u Barseloni i oni su odmah reagovali, odnosno, jedini su u ovom trenutku imali odgovarajuću kožu.

I kod kože, baš kao i kod presađivanja ostalih organa, mora da postoji podudarnost. Čak i od srodnih osoba pomogla bi jedino koža blizanca.

Foto: Profimedia, Alamy Foto: Profimedia, Alamy

Sa jedinog neopečenog dela na glavi doktori dečaku uzimaju posebnom tehnikom male delove kože, koje zatim transplantuju na opečene delove tela.

Koža iz Barselone stavlja se na već transplantovane delove, jer ima zaštitnu funkciju. Ona je, zapravo, privremena koža koja čuva mikrotransplantantate i sprečava pojavu infekcija.

- Kako se dečakova koža kroz mikrotransplantacije bude oporavljala, odatle ćemo uzimati manje komade i transplantovati ih dalje na povređena mesta. Takođe, u banci tkiva u Klinici za traumatologiju uzgajaju se ćelije dečakove kože, a njih ćemo, kad budu spremne, nanositi u spreju. Reč je o vrlo kompleksnom i skupom višemesečnom procesu - objasnio je dr Barčot.

On kaže da je ukupna površina kože povređenog sedmogodišnjaka 1,3 kvadratna metra, a iz Barcelone je za početak naručeno pola kvadratnog metra potrebnih kožnih transplantata. Kad se ukaže potreba, naručiće se još.

Cela procedura za mogućnost doniranja kože dugo traje, jer mora da se ispoštuje niz zakonskih i etičkih normi.

Pogledajte koja bolest je pogubna po Srbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    2. decembar 2016 | 15:40

    Svedoci smo da medicina stalno napreduje. Zelim malom pacijentu oporavak.

  • plavi safir

    3. decembar 2016 | 09:12

    BRAVO! Drzi se mali! Srecno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA