≫ 

Evo koja sredstva za čišćenje ne smete da kombinujete ni u ludilu!

Još ste na časovima hemije u osnovnoj školi čuli da se ne preporučuje da mešate supstance ukoliko niste sigurni kakvu će reakciju izazvati. Isto važi i za kućnu hemiju, možda neće doći do eksplozije, ali imaćete više štete nego koristi

  • 1

Kada treba da očistimo neku otpornu mrlju u domu, imamo običaj da udružimo nekoliko različitih sredstva za čišćenje kako bismo s manje muke rešili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne mešate sa drugim sličnim proizvodima.

Nikako da lepo oribate PARKET? To je zato što niste znali za ovaj TRIK!

Ovo je jedini PRAVI način da uklonite FLEKE od vina i masnoće! (VIDEO)

Ova sredstva ne smete kombinovati:

1. Dve različite vrste sredstava za čišćenje odvoda. Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje efikasno ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neprijatan miris ili začepljenje u jednom korišćenju, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu da izazovu eksploziju ili da ispuste isparenja štetna po zdravlje ukućana.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

2. Vodonik peroksid i alkoholno sirće. Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u kućnim preparatima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je reč o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da ju ne mešate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i disajni sistem osobe koja stoji nad njim.

 

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

3. Izbeljivač i alkoholno sirće. U teoriji ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz domaćinstva, ali u praksi ona stvara gasni hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem, kao i pečenje i suzenje očiju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

4. Izbeljivač i amonijak. Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne mešate sa izbeljivačem jer oni u kombinaciji daju hloramin. Ovaj gas ima vrlo slične posledice po ljudsko telo kao i gasni hlor, a izaziva i bolove u prstima, te nedostatak vazduha u plućima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

5. Izbeljivač i medicinski alkohol. Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe respiratornog sistema. Stručnjaci savetuju da izbeljivače nikad ne mešate sa drugim hemijskim sredstvima, već samo sa vodom.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

A ukoliko već želite da eksperimentišete, evo ideje šta možete da napravite:

(Telegrfa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    13. decembar 2016 | 21:22

    Ljudi probajte sa ovom kombinacijom. Limuntus i deterdzent za sudove To pomesajte pola pola Natopite sa tim kadu,vc solju,labavo,slavine,escajg... itd Posle 10-tak minuta sundjerom trljajte i isperite vodom ima da se sija ko pasja m.da. Provereno 100% a ne udisete stetne hemikalije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA