Sa praznicima nam dolaze i kalorije, evo načina da se izborite sa njima i jedete umereno

Najbolje rešenje je da u startu ne preterujemo sa količinama

  • 0

Praznična trpeza je nešto čemu se radujemo, istovremeno strepeći od njenih posledica. Svi znaju da je prava domaćinska praznična hrana slasna, masna i visokokalorična, a često i praćena alkoholom – ali možda ćete se iznenaditi kada saznate tačno do koje mere.

RUSKA SALATA (100g) – 220 kalorija

SARMA sa slaninom (100g) – 174 kalorija

PRASETINA krta (100g) – 142 kalorija

JAGNJETINA srednja masna (100g) – 211 kalorija

PREBRANAC (100g) – 145 kalorija

ČVARCI (100g) – 700 kalorija

Najbolje rešenje je da u startu ne preterujemo sa količinama. Ipak, ko je Srbin i srpskoga roda teško se može zaustaviti samo na jednoj sarmi... Zato pokušajte da već sada planirate post-praznične aktivnosti koje će vam pomoći da se vratite u tanje stanje, pošto zamre i poslednji zvuk petarde, tamo negde 14. januara. Pre svega, ako je alkohol nezaobliazan deo vašeg slavlja, budite umereni s njime i neka ga prate dovoljne količine vode. Alkohol ne samo da ima mnogo kalorija nego i izaziva dehidraciju.

Zato je veoma važno da u startu svome telu obezbedite dovoljno vode, što će vam umanjiti eventualni mamurluk i biti od koristi za bubrege i kožu. A povrh svega, ako pijete više vode, imaćete osećaj punijeg stomaka, pa ćete i jesti manje. Uvek je dobro da smanjite s hranom posle prazničnog preterivanja. Ipak, ne treba ići u ekstreme – dakle, kao što se niste prežderavali, tako nemojte ni sada da drastično sasecate količinu kalorija. Telo će vam bolje reagovati na manje oscilacije, a tako ćete i na dugi rok lakše stvoriti zdrave navike po pitanju količine hrane koju unosite.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Pored količine, naravno, važno je i kakvu hranu jedete. Posle masnih i mesnih ekscesa po kojima su poznate praznične trpeze, telo će vam prirodno tražiti nešto lakše, zdravije i zelenije. Odjednom vam mandarine, klementine, banane, pa čak i brokoli, deluju kao sasvim pristojan izbor, a da ne govorimo o tome i da odličan su izvor vitamina. Zato od januara kupujte više voća i zdravijih grickalica kao što su žitarice, koštunjavo voće ili jogurt. Telo će vam biti zahvalno, a duh ponosan na snagu volje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iskoristite tu novootkrivenu snagu volje da se naterate na – spavanje. Tokom praznika je bilo žurki, proslava, gledanja serija do kasno u noć jer ne mora da se ustaje za posao... Ali sve u svemu, spavanje je bilo manje nego što je telu potrebno, što izaziva stres svoje vrste koji se kompenzuje hranom. Sada je vreme da sveži zaronite u novu godinu, tako da se pre svega naspavajte i organizujte se tako da redovno spavate – a onda ćete imati i više vremena i da ubacite po neku vežbu u svoj dan!

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA