Dnevnik jedne mame: Majčinstvo je i ljuta borba i neizmerno uživanje - ali ovo svaka žena MRZI NAJVIŠE NA SVETU!

Dobro, zapitala sam se prvi put. Šta da radim kad brufen ne deluje, a njemu i dalje raste temperatura?! Tada je nastajala panika

  • 7

Povišena temperatura je, meni kao mami, najveći neprijatelj. Može dete da kašlje cele noći i da ne spava nimalo, može da ga ujede pčela, pa pola sata da plače, jer ga boli, sa svime mogu da se izborim, ali kada ima temperaturu, nastaje vanredna situacija u kući.

Kad vam (ne)upućeni preporučuju kako da detetu skinete temperaturu: Maži je senfom i uvij u foliju?! (FOTO)

Odmah se prisetim saveta lekara. Dok mi je dete bilo manje, beba tek, nisam bila sigurna šta bi trebalo da radim. Bilo je i previše informacija. Prvo dete pa su i nedoumice veće. Uvek su tu naravno rodbina i prijatelji koji imaju stariju decu i to su prošli, ali shvatila sam da ja moram da pronađem ono što mom detetu najviše odgovara i na šta najbolje reaguje.

Sad znam da je voda, tačnije tečnost ključna. Odmah mu dajem da pije. Bar gutljaj na svakih 10-15 minuta. Čak i ako je napolju minus, kao sada, povremeno otvaram prozor, bar na minut-dva. Raskomotim ga. Skinem sav višak odeće, ako ga ima. Povremeno mu merim temperaturu i pratim.

Za skidanje temperature ja koristim isključivo sirup brufen. On se daje na šest sati, što znači za 24 sata - četiri doze. Savet pedijatara da između ispijanja brufena može da se koristi eferalgan, na tri sata u odnosu na brufen, ja ne primenjujem. Moje dete uvek ispovraća eferalgan. A i navikao se već na ukus brufena.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Dobro, zapitala sam se prvi put. Šta da radim kad brufen ne deluje, a njemu i dalje raste temperatura?! Tada je nastajala panika. Plašila sam se frasa ili bar onoga što sam o tome čula. Da radim ono što se sećam da je moja majka meni, pre tridesetak godina, da stavljam detetu sirov krompir isečen na kolutove u čarape ili slično, nije dolazilo u obzir. Uostalom, možda je to delovalo u mom slučaju, ali sećam se osećaja kad ustanem iz kreveta da odem do toaleta, s krompirom u čarapama. Ne, neću dete tako da mučim!

Masiranje alkoholom

Mislila sam i da je masiranje alkoholom bapski lek, ali to se koristi i u bolnicama, zovu ga frikcija. Od tada ga primenjujem. Štaviše, kupila sam bocu alkohola namenjenu baš u te svrhe i to mi stoji u "šteku". Baš kao i brufen. Iako ga pedijatri prepisuju na recept, može da se kupi i bez recepta, a cena mu nije visoka, manje od 200 dinara. Pošto se otvori, fašica može da se koristi još 28 dana. Čim istekne taj rok, kupujem drugi. Neki apotekari su mi rekli da može da se koristi i posle tih 28 dana, ali što da rizikujem...

Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak

Jednom smo primljeni na Institut za majku i dete, baš zbog visoke temperature. I posle brufena, temperatura je nastavila da raste, već je bila prešla 40. Nije bilo nikakve reakcije. U jednoj od onih metalnih posuda su mi doneli alkohol pomešan sa vodom i rekli da ga masiram. Dovoljno je bilo da mu masiram noge i to na ključnim tačkama, prevoj iza kolena i stopala.

Počeo je da drhti i da se trese

Tokom još jednom skoka temperature primetim da je počeo da drhti i trese se. Dođe dežurna doktorka i kaže da ga raskomotim. Sklonim ćebe, on se trese još više. Dođe sestra da ga obiđe i tada mi je rekla nešto što mi se urezalo u pamćenje:

- Pomozite detetu tako što ćete da ga pokrijete! Kad prestane da drhti, znači i da je rast temperatura stao, onda je vreme za lek. Dok se trese, slobodno ga pokrijte - posavetovala me sestra Sanja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Šta sad da radim? Jedna kaže pokrij, druga - otkrij. Koga da poslušam? Razum mi je govorio doktorku. Žena je lekar, valjda zna šta priča. Doduše, već je pred penzijom. Ali, ako ima decu, odavno ih je odgajila. Mada, nije zanemarljivo njeno lekarsko iskustvo i decenije lečenja dece u bolnici.

Nisam poslušala doktorku

Slučajno sam pre toga čula da ta sestra ima malo dete. Odlučim da poslušam nju. Ipak je ona ta koja majkama, kad dođe "stani-pani", pomaže u ovakvim situacijama. Ona je u sobi, pored malog bolesnika i prati njegove reakcije. Pokrila sam ga svime što sam imala, ali se i dalje tresao. Verovatno bih legla pored njega da ga ugrejem, da nije ležao u krevecu. Ubrzo se i smirio.

Svi pedijatri kažu da se sirup daje tek kad temperatura pređe 38,5. Do tada, samo voda, što više bilo koje tečnosti i provera temperature. Možda nije ništa, ali to će najbolje utvrditi pedijatar koji leči dete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    22. decembar 2016 | 21:53

    Odlican tekst! Volela bih da malo pisete o adolescentima i njihovim psiho-fizickim problemima i odnosima sa roditeljima. To je poucnije nego tekstovi o Ceci,Breni i njihovoj deci i "snajkama". ;-)

  • Milence

    22. decembar 2016 | 21:22

    Nikada ne cekajte da vam dete dobije temperaturu preko 38 pa da date lek.Tusiranje mlakom vodom trenutno skine temperaturu.Za ekstremno visoku temperaturu se koriste cepici.

  • Tamara

    22. decembar 2016 | 21:41

    Toliko gluposti jos nisam cula.prvo idu "bapske price" pa onda lekovi.senf na tabane,krompir na slepocnice,masiranje alkoholom,tusiranje...pa ako ne uspe nista onda brufen.kad se dete trese,normalno da ces da ga pokrijes,cim prestane otkrijes ga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA