≫ 

Da li je potrebno da vas se deca plaše da biste bili dobar otac?

Da je potrebno da se deca plaše dobrog oca?

  • 4

Jedan iskreni otac odlučio je da proba da da odgovor na ovo pitanje i napokon reši dilemu koju imaju mnogi roditelji.

Evo šta on ima da vam poruči:

Apsolutno, potrebno je plašiti se dobrog oca. U suprotnom on ne radi svoj posao. Međutim, u pitanju nije strah koji nam obično padne na pamet.

Otvoreno pismo koje mora da pročita svaka samohrana majka: “U životu ne postoji niko ko može da se meri sa vama”

Život, muškarci i ljubav: 18 saveta mog oca koje mora da zna svaka žena

Baš kao što postoje različiti tipovi ljubavi, tako postoje i različite vrste straha.

Za mnoge je strah osećanje koje imamo kada gledamo horor film ili kad ispred nas iskoči pas koji laje. Međutim, postoji nekoliko tipova straha koji su bazirani na zdravom aspektu, i to je ono što dobar otac mora da reflektuje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo

Dobar primer ovoga jeste logorska vatra tokom hladne večeri. Kada sedimo pored nje volimo i cenimo sve što nam pruža. Ali je se ne plašimo u tradicionalnom smislu. Ovo je interesantno jer je vatra prilično opasna i može da nam nanese veliku štetu.

Uprkos potencijalnoj opasnosti, vatra nas privlači, ali svesni smo granice koju ne smemo da pređemo jer ne znamo šta će se desiti.

U tom smislu, dobar otac mora da izaziva određeni osećaj straha, ali da ne dozvoli da on postane štetan. On mora da bude poput te logorske vatre -  da pruža zaštitu ali i da jasno stavi do znanja da postoje granice koje se nesmeju prelaziti.  Zbog toga će dete ceniti toplinu i zaštitu koju mu otac pruža i osećaće se bezbedno u njegovom prisustvu.

Ali, isto tako naučiće ih i da postoje određene granice koje ne smeju da pređu. Zašto? Dobar otac kod dece aktivira strah koji proizilazi iz zdravog poštovanja prema njemu.

Kada je otac u stanju da stvori ovaj tip straha kod dece, biće u stanju da ih nauči da budu dobri i nežni. On je njihova svetlost i toplina u hladnom i mračnom svetu - i ona će ga zbog toga voleti.

Zato, nemojte se plašiti da ponekada budete strogi prema deci, ali, baš kao što i od njih tražite da ne prelaze određene granice, ni vi to ne smete učiniti ako želite da imate zdrav odnos.

Nije lako biti otac, ali nadam se da sam vam barem malo pomogao i olakšao da od vaše dece napravite dobre ljude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    10. januar 2017 | 18:00

    Svaka ti cast,ti si zaista dobar otac i psiholog.Slazem se u svemu sa tobom.

  • Atina

    12. januar 2017 | 01:53

    Mene su moji roditelji dresirali, nisu me vaspitavali. Ne pamtim dan bez batina. Verovatno su hteli da ih se plasim kako bih bila poslusno dete. Nikad ih se nisam plasila nego sam ih mrzela i prezirala. Svoju decu nikad nisam tukla i bila sam im vise drug nego roditelj. Nisu me se plasili nego su me postovali, kao i ja njih. Danas su odrasli ljudi, zavrsili su fakultete i imamo i dalje korektan odnos pun postovanja, iako ne delimo uvek iste stavove i imamo razlicita misljenja o nekim stvarima.

  • Čika Velja

    10. januar 2017 | 21:14

    Zdrav strah kao vodilja da se ne povredi onaj koga volis!? Svaki drugi strah je neprijatelj razumnih odluka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA