≫ 

7 fotografija dece koje nikako ne bi trebalo da stavljate na društvene mreže

Verovatno i ima roditelja koji nikada na društvene mreže nisu okačili nijednu fotografiju svog potomstva, ali ih je u manjini. Svi ostali moraju da otvore četvore oči i da znaju sledeće

  • 5

Kao roditelji moramo se potruditi da zaštitimo bebe i decu od svih užasa sveta u kojem živimo. Opasnost predstavljaju stranci, maltretiranje i okrutnost, a sve se to može preneti i u odraslo doba. A da li ste ikada razmišljali o vašim, roditeljskim aktivnostima kojima direktno izlažete svoju decu pomenutim i potencijalno opasnim situacijama.

 

Tri lekcije moje majke bez kojih ne bih preživela odrastanje

 

AKO STATISTIKA NE LAŽE: Žene sa ovih 20 imena će ZATRUDNETI u 2017!

 

Za deljenje video-klipova i fotografija vaše dece na društvene mreže potrebna su vam samo dva klika, ali postavljanje fotografija dece nije uvek bezbedno i nije - privatno. Kao i nedigitalnom svetu, deca se suočavaju sa opasnostima poput maltretiranja, seksualnih predatora i pedofila, krađe identiteta i onoga što ze zove digitalna otmica. Vaše dete može završiti na primer na memeu ili u reklami.

 

Da li biste voleli da slika vašeg mališana bude objavljena na sumnjivim sajtovima širom sveta? Sigurno ne, ali upravo to može da se dogodi. Dalje, one fotografije koje delite od rođenja pratiće ih i kroz period adolescencije i kao odrasle ljude. Zapamtite: ono što postavite onlajn - to ostaje onlajn.

 

Ovo su tipovi fotografija za koje morate dvaput da razmislite pre nego što ih stavite na mrežu.

 

1. Fotografije tuđe dece

 

Foto: Facebook/Five Take Flight

Foto: Facebook/Five Take Flight

 

Jeste li čuli da je to opasno. Možda mama male Maše ne želi da se grupne fotografije sa rođendana vašeg deteta na kojima je i njena ćerka postuju na Fejsbuk ili Instagram. Pre nego što napravite fotografiju dece koju želite da stavite na drutvene mreže zatražite dozvolu. Čak osnovne škole u Americi moraju da dobiju saglasnost roditelja za sve fotografije koje će objavljivati onlajn. Kod nas svi mediji za snimanje i objavljivanje fotografija dece moraju imati pristanak roditelja u pisanoj formi.

 

2. Fotografije iz kupatila

 

To uključuje fotografije iz kade, polunagu ili nagu decu. Razmislite o tome kako potpunom strancu namećete da vidi vašu bebu golu, bez obzira na to da li je pokrivena penom ili ne. Razmislite i o tome kako vaša beba možda ne želi da njeni vršnjaci vide neke od tih slika kada bude bila osmi razred. A razmotrite i to koliko će dugo te slike ostati dostupne i gde sve mogu dospeti.

 

3. Fotografije sa geografskom lokacijom

 

Da li znate da fotografije i video-zapisi mogu da sadrže informacije o lokaciji? Ako koristite smartfon, stvari kao što su gde, kada i tačne GPS koordinate mogu biti automatski označene na tim fotografijama - zato isključite tu opciju u podešavanjima telefona. Takođe, imajte na umu da aplikacije određenih društvenih mreža imaju opciju da pokažu tačnu lokaciju na kojoj se nalazite. Nikad se ne zna šta koja vrsta kriminalaca gleda.

 

4. Fotografije sumnjivih aktivnosti

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Fotografiju dvogodišnjaka koji na proslavi u zoološkom vrtu pije pivo sa tatom ne moramo ni da objašnjavamo.

 

5. Sramotne slike

 

Fotografije dece na kojoj su besna ili u kazni preokrenuće stvarnost ako postanu viralne. Trenuci kada su deca uplašena, tužna ili bolesna, a koje roditelji stave na Jutjub, Tviter ili Fejsbuk mogu biti ponižavajuće za dete bez obzira na to koliko mu je godina. Osim što mogu doživeti ličnu sramotu, ta deca mogu postati podložna depresiji, stresu i nasilju.

 

6. Slike diploma i drugih akademskih dostignuća

 

Znamo koliko ste ponosni na fakultetsku diplomu vašeg deteta, ali sačuvajte krupne slike za porodični album. Kradljivci identiteta ne traže samo informacije u vezi sa punim imenom žrtve, već i slike diploma koje mogu da falsifikuju.

 

7. Sve ono što vam dete kaže da ne postavljate

 

Ako vam dete kaže da ne stavljate nešto na društvene mreže - poslušajte ga. Iako mislite da je u pitanju nešto slatko i krajnje nevino, ona ne žele da budu na udaru svojih vršnjaka zbog toga. Dozvolite im da imaju svoj glas i - slušajte ih.

 

Najvažnije jeste da zapamtite da sve što postavite može biti izvađeno iz konteksta.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    31. januar 2017 | 13:50

    Ramovi i albumi su za slike, NE drustvene mreze!

  • Јасмина

    31. januar 2017 | 13:40

    За нормалне родитеље,ова упуства нису потребна....

  • Jola

    31. januar 2017 | 13:02

    Nikada nisam stavila sliku deteta, niti imam nameru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA