ZDRAVO SUNČANJE: Vino i čokolada za savršen ten

Iako ove dve namirnice na prvi pogled baš i ne deluju kao savršena užina koju biste odabrali da ponesete sa sobom na plažu, stručnjaci za preplanuli ten preporučuju upravo ovu kombinaciju

  • 0

Španski naučnici otkrili su da flavonoidi, kojih ima u crnom vinu, umnogome mogu da spreče oštećenja kože koja nastaju kao posledica sunčanja. Oni deluju tako što na vašoj koži sprečavaju stvaranje reaktivne forme kiseonika, koja u sadejstvu sa UV zracima može dovesti do nastanka opekotina.

Ukoliko vam se čini da biste se opuštanjem uz čašu crnog vina na plaži mogli dovesti u neprijatno stanje pijanstva, možete da se držite dobrog, starog grožđa, koje nudi jednako dobru zaštitu kao i magični napitak koji se dobija iz njega.

No, ono što će vas u mnogo većoj meri iznenaditi jeste to da su istraživači došli do zaključka da su osobe koje su svakodnevno u roku od tri meseca unosile oko dvadesetak grama (jedan red) crne čokolade bile daleko zaštićenije od UV zračenja od osoba koje sebe nisu nagrađivale ovom mnogima omiljenom poslasticom.

Kako se ispostavilo, glavni sastojak čokolade kakao bogat je gorepomenutim flavonoidima. Da bi zaštitni efekat ovog slatikša bio zagarantovan, neophodno je birati čokoladu koja u svom sastavu ima što veći udeo kakao mase.

Iako su blagodeti flavonoida u namirnicama kao što su vino i čokolada neprocenjive, to nikako ne znači da koži nije neophodna dodatna zaštita od sunčevog zračenja. Stoga, kako biste u što većoj meri smanjili šanse da dobijete bore, pege, mladeže ili u najgorem slučaju teško izlečivi rak kože, važno je pred svaki odlazak na sunčanje naoružati se losionom sa adekvatnim zaštitnim faktorom.

(Cosmopolitan.rs / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA