Ovaj jednostavan test otkriće vam da li ćete izgubiti kosu ili ne

Ukoliko se brinete oko toga da li ćete u nekom trnutku ostati bez kose, ovaj test bi mogao da vam kažete da li je vaša briga uzaludna ili opravdana

  • 0

Šta je vaša najveća briga vezana za starenje? U jednoj nedavnoj britanskoj studiji 2.000 muškaraca upitano je čega se najviše plaše kada pomisle na starenje. A odgovor se nije ticao impotencije već - gubitka kose.

Nauka tvrdi da je bolje biti ćelav - i svideće vam se zašto!

ŽENE SE PALE NA ĆELAVE: Evo zašto su im muškarci bez kose privlačniji

Impresivan procenat ispitanika - 94 odsto njih - rekao je da im je briga broj jedan to da će ostati bez kose, a potom idu impotencija, to što će osedeti, ugojiti se, izgubiti zube i ogluveti.

I ta briga nije bez osnova. Čak 80 miliona Amerikanaca prošlo je kroz iskstvo gubljenja kose tokom starenja. U Britaniji će oko 40 odsto muškaraca ostati bez dlaka na glavi, pa je ova zemlja peta na svetu po broju stanovnika glatke glave.

Međutim, nije sve izgubljeno - muškarci će uskoro moći da urade test i otkriju da li će ih, kako budu dobijali godine, napuštati kosa.

Nedavno sprovedena studija uradila je najveću analizu muške ćelavosti ikada - a njeno otkriće moglo bi značiti lek za ćelavost.

Foto: amazon.com, Profimedia Foto: amazon.com, Profimedia

Studija je zaključila da ljudi nasleđuju ćelavost od majke i njene porodice, tako da 80 odsto udela u ćelavosti ima genetika.

Test će proučavati gene kako bi se utvrdilo da li oni imaju genetsku predispoziciju da oćelave.

Prema studiji, grupa muških polnih hormona androgena, u koje spada i testosteron, izazvaju gubitak kose - previše ovih hormona uzrokuje opadanje kose jer povećava osetljivost folikula dlake.

- Još smo daleko od precizne procene za individualne obrasce koji dovode do ćelavosti - objašnjava vodeći istraživač dr Rikardo Marioni sa Univerziteta u Edinburgu. - Ali sa ovim rezultatima smo korak bliže, nalazi utiru put boljem razumevanju genetskih uzroka za gubitak kose.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA