≫ 

PRAVILO 90/10: Otkrivamo ŽIVOTNU TAJNU koja garantuje SREĆU

Živimo brzo, pa brzo i burno reagujemo na neke obične stvari. I posle kukamo kako nam ne ide. Ovo prvilo bi moglo da bude lek za naše velike životne probleme

  • 2

Retko ko se zaista oslanja na sreću u svakodnevnom životu – najčešće smo mi ti koji odlučuju o tome kakav će biti naš dan. To je ono što pisac Stiven Kovi naziva pravilo 90/10 i pokazuje kako se ono primenjuje na očiglednom primeru - tako čestom u životu velikog broja ljudi.

Kažem - sve je OK, a mislim - ništa nije OK! Evo zašto ovaj razgovor žene i muškarci vode svakog dana

10 načina da svom detetu kažete NE, a da ono ne brizne u plač

Bright Side poziva vas da pažljivo pogledamo 90/10 pravilu zajedno sa nama.

Šta je pravilo 90/10?

Stvar je u tome što ne možete da kontroliše samo 10 odsto događaja u životu. Ne možete da sprečite da se pokvari neki uređaj ili da vam avion ne kasni, ali možete da kontrolišete svoje reakcije na takve događaje.

Ostalih 90 odsto događaja jesu rezultat naših reakcija - jednostavno rečeno - ono što mi činimo kada smo pod stresom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zamislite sledeću situaciju:

Doručkujte sa porodicom. Vaša ćerka je slučajno prosula kafu po vašoj košulji. Skačete i vičete na nju, a zatim vičete na svoju ženu da ne stavlja šolju kafe previše blizu ivice stola. Žuriti u spavaću sobu da se presvučete, a kada se vratite, vidite da vaša ćerka plače - niti je završila doručak niti se spakovala za školu.

I zbog svega toga je propustila školski autobus. Vaša supruga žuri na posao i vi morate da vozite ćerku u školu. I vi kasnite, pa vozite neoprezno. I dalje kasnite, a povrh svega shvatate da ste zaboravili važne papire kod kuće. Dan vam je počeo grozno i nastavlja da teče na isti način. Ne možete da dočekate njegov kraj. Vraćate se kući, pozdravljate ženu i ćerku. One su potištene, a između vas postoji tenzija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zašto ste imali loš dan?

A) Zato što je vaša ćerka prosula kafu.

B) Zato što je vaša ćerka propustila autobus i vi ste morali da je odvezete u školu.

C) Zato što je bila gužva u saobraćaju i vi ste kasnili na posao.

D) Zato što ste pogrešno reagovali na situaciju.

Tačan odgovor je pod D. Upropastili ste ceo dan i vama i porodici svojom reakcijom. Niste mogli da kontorlišete bilo šta što ima veze sa kafom, ali mogli ste da kontroliše svoje emocije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sve je moglo da bude drugačije

Kafa se prolila po košulji ili pantalonama, i vaša ćerka je odmah briznula u plač.

Vi kažete tiho: "Sve je u redu, samo budi opreznija sledeći put." Odlazite u spavaću sobu, presvučete se i pripremite sve što vam je potrebno za posao. Vratite se u trpezariju i vidite vašu ćerku koja vam maše dok ide ka školskom autobusu. Rastajete se sa svojom ženom, idete na posao, stižete pet minuta ranije i energično pozdravlja kolege.

Ovo su dva potpuno različita scenarija koja počinju na sličan način. A sve zavisi od toga kako reagujete na događaje u životu. Naravno, možete kriviti druge za svoje probleme i žaliti se da vam ništa ne ide kako treba – ali da li vam je to ikad pomoglo?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Naučite da reagujete ispravno i nikada više nijedan vaš dan neće biti uništen

Ako vas neko pretiče na auto-putu, pustite ga. Ne žurite – neće biti strašno ako na posao stignete nekoliko sekundi kasnije? Zapamtite pravilo 90/10 i ne brinite.

Vaš avion kasni, a to pomera čitav vaš raspored i dan je je uništen. Ne budite ljuti na radnike aerodroma, to nije njihova krivica. Umesto da se ljutite, iskoristite dobro vreme čekanja - čitajte knjigu ili upoznajte ostale putnike.

Nećete zažaliti ako pokušate da primenjujete pravilo 90/10 - naprotiv - bićete zapanjeni dobrim rezultatima. I boljim kvalitetom života.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA