TURISTIČKI VODIČ: Bizarni zakoni za koje ne biste verovali da postoje

Nepoznavanje jezika nije jedina stvar s kojom se turisti suočavaju kad putuju u inostranstvo. Lokalne zakone i norme obavezno morate znati i poštovati pre nego što stignete u Katar, Vatikan, na Tajland, u Kaliforniju ili Grčku...

  • 0

Odeća

Zakone koji regulišu šta smete a šta ne smete nositi trebalo bi da proverite pred svaki odlazak u inostranstvo.

Katar zabranjuje nepristojnu odeću, a misli se na garderobu koja ne pokriva ramena i kolena, ali ni uske i prozirne komade. Tajland ima zakon da donji veš mora da se nosi u svako doba dana.

U Italiji, gde ponašanje turista može da povredi lokalni senzibilitet, zakoni često zahtevaju da se na plaži preko kostima mora nešto obući. U Leriki nije dozvoljeno da se ulicom hoda samo u kupaćem kostimu. Na Kapriju je zabranjeno nošenje "bučnih" cipela kao što su klompe ili sandale s drvenom potplatom.

Vatikan zahteva da prilikom posete njihovim muzejima ili crkvama pokrijete ramena, da suknje ili pantalone budu barem do kolena. Kastelamare di Stabija, južno od Napulja, kažnjava nošenje mini suknje, kratkih farmerki i prevelik dekolte kaznom do trideset hiljada dinara.

Obuća

Kalifornijski Karmel, u kojem je legendarni Klint Istvud bio gradonačelnik, ima poznatu zabranu nošenja visokih potpetica. Turisti koji žele da hodaju na štiklama moraju da plate posebnu dozvolu.

Širom Grčke, posebno na mestima od istorijskog značaja, poput Akropolja, koja su tokom poslednjih godina oštećena od strane turista, vlada je zabranila nošenje cipela s visokim petama.

U gradu Blajt u Kaliforniji zabranjeno je nošenje kaubojskih čizama. Ovo je dopušteno jedino osobama koje imaju dve krave.

Spuštene pantalone

Dok se moda stalno menja, jedna stvar ne. Ljudi nose spuštene pantalone tako da im se ispod nazire donje rublje. Ovaj fenomen godinama je bio trn u oku javnim službama širom planete.

U par gradova u Atlanti zabranili su pantalone, suknje i šorceve niskog struka, posebno one koji su 8 cm ispod kuka. Delkambr u Luizijani prvi je grad koji je uveo kažnjavanje pokazivanja donjeg rublja u javnosti. Kazna za prekršitelje je 6 meseci zatvora.

Žvake, đubre, puštanje vode u WC-u

Singapur ima puno zakona i poznat je po svojoj urednosti i čistoći. No, do toga se nije stiglo samo od sebe. Kaznu od 80.000 dinara dobićete ukoliko na neprimeren način odložite đubre, a ako zaboravite da pustite vodu u toaletu oglobiće vas upola manjom sumom. Osim toga, zabranjeno je pušenje na javnom mestu, a prodaja žvakaćih guma je pritovzakonita!

Tajland i Velika Britanija sledili su singapurski primer, a razlika je samo u tome što u ove dve zemlje možete biti kažnjeni za neprikladno odlaganje gume za žvakanje, ali ne i za samo posedovanje i korišćenje.

Konfete

Žvaka nije jedina stvar zbog koje se može doći u nevolju. U mnogim američkim državama, protivzakonito je na bilo koji način posedovati ili koristiti konfete, jer je utvrđeno da su štetne za okolinu i da prave ogromno đubre, a Los Anđeles konfete zabranjuje samo na Noć veštica.

Ružne reči

Pre nekih dvadesetak godina, poznato porodično letovalište Virdžinija Bič zabranilo je upotrebu psovki. Kazna za nepoštovanje ove zabrane je 20.000 dinara i deset dana društveno korisnog rada.

Australijske države Kvinslend i Viktorija slične zabrane donele su prošle godine. U kalifornijskom Long Biču, javni službenici ograničili su rečnik samo na određena područja. Zabranjeno je psovanje na golf terenima!

Pljuvanje

Pljuvanje je izrazito nekulturna navika, zbog čega je zabranjeno u mnogim gradovima. S kaznom zatvora suočićete se ako pljujete po ulicama u Barseloni, Singapuru, Vankuveru ili Dodž Sitiju. Najbolji kompromis donesen je u gradu Burlingamu u Kaliforniji. Tamo je pljuvanje protivzakonito svuda osim na bejzbol terenima.

Ne diraj kaktusu bodlje

Kada ste u poseti Arizoni, odolite iskušenju da dirate kaktuse. Saguro kaktus je postao toliko ugrožena vrsta, samo zbog ljudske nepažnje. Kršenjem ove zabrane možete zaraditi kaznu zatvora u trajanju od 25 godina.

(Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA