REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Pluća nam ne služe samo za disanje, već imaju i jednu NEVEROVATNU funkciju!

Naše telo i dalje skriva velike tajne

  • 1

Naučnici su upravo otkrili potpuno novu funkciju pluća - ona igraju ključnu ulogu u proizvodnji krvi, a samim tim i našem zdravlju.

Evo šta se dešava sa vašim bubrezima i mozgom kada nosite šminku

DA LI JE STVARNO ZDRAVIJA? Pogledajte šta se ovoj porodici desilo kada su prešli na organsku hranu (FOTO)

Sve do sada, ovaj zadatak je pripisivan isključivo koštanoj srži, ali proučavanje miševa otkrilo je da, iznenađujuće, većina krvnih pločica proizvode pluća, kao rezervni rezervoar krvnim matičnih ćelija koje moge da "uskoče" ako presuše one u koštanoj srži.

Nauka je dugo verovala da se većina ćelija koje čine krv nalazi u koštanoj srži i koje nastaju procesom pod imenom hematopoeza i koji nam daje crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca i komponente kao što su krvne pločice - čija je glavna uloga zaustavljanje krvarenja.

Ćelije koje proizvode krvne pločice uočene su u tkivu pluća i ranije, ali su naučnici mislili da uglavnom "žive i rade" prvenstveno u koštanoj srži.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji proučavali su kako krve pločice cirkulišu kroz pluća. Za potrebe eksperimenta, miševi su bili modifikovani tako da pločice svetle zelenom bojom i primećena je njihova velika koncentracija u plućima.

Bližom inspekcijom, utvrđeno je da se u plućima stvara više od 10 miliona krvnih pločica svakog sata - što čini gotovo polovinu njihovog ukupnog broja u telu miša.

Rezultati ovog otkrića objavljeni su u žurnalu "Nature".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA