SMANJITE MALO: Od roštilja se brže stari

Leto je pogodno doba za izlete, ali naučnici upozoravaju ljubitelje ćevapa, pljeskavica i drugog mesišta s roštilja da treba da budu obazrivi jer bi ih to moglo koštati nekoliko novih bora

  • 0

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi koji često konzumiraju meso i druge proizvode pečene na roštilju ranije dobijaju bore. Namirnice pripremljene na roštilju sadrže štetne sastojke koji, u većim količinama, ubrzavaju starenje kože.

- Glikacija je reakcija koja, na visokim temperaturama, nastaje između ugljenih hidrata (sve vrste šećera i skroba) i proteina ili masnoća – objašnjava Anastasija Kaleo sa Londonskog univerziteta.

Pripremanje namirnica na roštilju je za našu kožu daleko štetnije od kuvanja na vodi ili pari. Telo apsorbuje štetne materije koje tom prilikom nastaju, a kada ih ima previše, to dovodi do nastanka bora i mlitavog izgleda kože.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA