≫ 

KRPELJI PRENOSE OPASNE BOLESTI: Ako vas je ugrizao, morate ga izvaditi u roku od 24 sata, evo i zašto

Nakon boravka u prirodi odmah treba oprati i dobro pregledati kožu, posebno meke delove tela

  • 2

Visoke prolećne temperature, duži dani i cvetni mirisi građane su izvukli u prirodu, gde vrebaju krpelji, zbog čega bi trebalo biti oprezan.

POČELA SEZONA KRPELJA: Danas će se uništavati po Beogradu , evo gde ih ima najviše

Ovo su TRI NAJSMRTONOSNIJA insekta na planeti, a Srbija ih je PUNA!

- Krpelji su prenosioci opasnih bolesti, a najčešće je reč o Lajmskoj bolesti i krpeljnom meningoencefalitisu, koje u krajnjem slučaju mogu imati opasne posledice. Ali, to nisu jedine bolesti koje ovi insekti mogu preneti. Mogu izazvati erlihiozu, tularemiju, babeziozu, rikeciozu i hemoragijsku groznicu - rekla je epidemiolog i dermatolog Vesna Lamer.

U prvoj fazi meningoencefalitisa pojavljuju se simptomi nalik gripu, a kod nekih osoba može preći i u drugu fazu, koja uključuje visoku temperaturu i glavobolju. Postoji mogućnost da izazove i upalu moždane opne što prati jaka glavobolja, mučnina, kočenje vrata i osetljivost na svetlost.

Foto: Wikipedia/ Evanherk Foto: Wikipedia/ Evanherk

- Meningoencefalitis se može sprečiti preventivnom vakcinacijom koja se preporučuje rizičnim grupama kao što su planinari, ljudi koji rade u šumi ili svakodnevno borave u blizini šume - objasnila je Lamer za Jutranji list.

Lajmska bolest je infekcija koja nastaje ugrizom krpelja. Javlja se crvenilo kože, koje se zatim širi i obično dostiže veličinu veću od pet centimetara.  Zaraza se uglavnom uspešno leči antibioticima, ali ponekad može izazvati i dugotrajne simptome. Takvo hronično stanje poznato je kao sindrom lajmske bolesti, a uzrokuje umor, bol u zglobovima, pa čak i neurološke simptome koji znatno oslabljuju čoveka.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kako bismo se zaštitili od krpelja i opasnih bolesti, valja učiniti sve po pitanju prevencije.

- Treba se dobro obući, svakako duge rukave i nogavice, nositi čizme u koje treba uvući nogavice. Nakon boravka u prirodi odmah treba oprati i dobro pregledati kožu, posebno meke delove tela. Ako se tada uoči krpelj, treba ga izvaditi što pre, a svakako u roku od 24 sata jer sve kasnije može biti prekasno, odnosno tada je krpelj već proširio zarazu - objašnjava ona.

Najveću pažnju treba obratiti u šumama i na livadama, gde postoji mnogo zelenila, visokih trava i drveća, ali i gradske sredine mogu biti opasne.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Jutranji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA