≫ 

6 simptoma SRČANOG UDARA koji pogađaju samo ŽENE

Simptomi srčanog udara se drugačije manifestuju kod muškaraca i žena. Muškarce najčešće pogađa bol u grudima, dok dame imaju teškoće sa disanjem i osećaj dugotrajanog umora

  • 0

Srčani udari su jedan od glavnih uzroka rane smrti u savremenom svetu. Prema medicinskoj statistici, većina ljudi koji su doživeli infarkt imala je simptome i do mesec dana pre incidenta, ali na njih nije obraćala pažnju, iako je telo slalo znakove upozorenja.

Imate samo 10 SEKUNDI da preživite ako doživite INFARKT! Evo šta MORATE da uradite da sebi spasite život (VIDEO)

BOLESTI SRCA KOSE PO SRBIJI: Dnevno infarkt doživi 47, a ne preživi čak 15 osoba!

Srbe ubi infarkt tokom seksa: Čak 35 muškaraca zbog vijagre zbrinuto u Kliničkom centru Srbije

Ovo su simptomi, koje žene ne bi trebalo da ignorišu.

Bolovi u leđima, vratu, vilici i ruci

Ovi simptomi mogu biti zbunjujući, jer se sa srčanim udarima najčešće povezuju bolovi u grudima i levoj ruci, ne i u vratu i vilici. Bol može biti progresivan, konstantan, akutan ili iznenadan. Može vas čak i probuditi u toku noći.

Jak bol u stomaku i mučnina

Neki od signala da vam se sprema srčani udar mogu se pomešati sa posledicama trovanja, prehlade ili jake gorušice. Mnoge žene, koje su preživele udar kasnije su rekle kako su nekoliko dana ranije imale simptome gripa, naprimer kašalj i groznicu.

Hladan znoj

Ovo je jedan od simptoma kod žena i može biti povezan sa stresom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kratak dah

Ako srce dobija manje krvi, to znači da će pluća dobijati manje kiseonika nego što je normalno. Znaci da se približava srčani udar su problemi sa disanjem, posebno ako se jave iznenada i prati ih osećaj kao da ste istrčali maraton, a niste se pomerili ni metar.

Umor

Do osećaja umora i pospanosti dolazi ako se arterije suze. Srce počne da prima manje krvi nego što je naviklo, zbog čega radi mnogo teže. Niste u stanju da obavite najjednostavnije pokrete, kao što je recimo odlazak do toaleta, čak i posle dužeg odmora.

Bol u grudima

Bol i pritisak u grudim, nelagodnost, neki su od simptoma, koji prethode srčanom udaru, bez obzira na pol. Za razliku od muškaraca, žene ne moraju osetiti bol u levom delu grudnog koša, već po celom području. Ako bol ili pritisak ne prestane za nekoliko minuta, odmah pozovite doktora.

Imajte na umu da ovi simptomi nisu garancija otrkivanja ranog srčanog udara. Ipak, kombinacija ovakvih i sličnih pojava, dovoljan je razlog da kosnultujete stručnjake. Čuvajte se jer blagovremena intervencija može spasiti vaš život.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA