Predugo korišćenje CUCLE može da izazove ovaj OZBILJAN PROBLEM kod deteta

Mnogi roditelji imaju dilemu koji je najbolji period da počnu svoje dete da odvikavaju od cucle

  • 0

Mala deca obožavaju cucle, jer ih podsećaju na sisanje, ali i masiraju meso koje svrbi kada počnu da im rastu prvi zubi. Međutim, preduga upotreba cucle može da ima negativan uticaj na dete.

Kada fizički kažnjavate decu - učite ih ovih 7 LOŠIH stvari

7 stvari koje vam niko neće reći kada dobijete bebu - a MORATE da ih znate

Ono što je mnogo opasnije od čestih infekcija gornjih disajnih puteva, je da ova navika može da utiče na razvoj govora, pokazalo je istraživanje koje su naučnici iz Čilea sproveli nad 128 dece od tri do pet godina.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Deca koja su koristila cuclu duže od tri godine bila su tri puta izloženija riziku razvoja govornih mana od onih, koje su ih odavno odbacila. Korišćenje cucle može usporiti razvoj govora jer dete na taj način ćuti i ne proizvodi zvukove koji prethode govoru. Sisanje palca takođe nije bezazleno jer ako to rade do nicanja trajnih zuba, može kod mališana uzrokovati krivljenje zuba i pogrešan izgovor nekih glasova.

Osim toga, preporučuje se što duže dojenje deteta, jer će zbog toga imati jači imunitet, ali i manju verovatnoću za razvoj poremećaja govora.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA