≫ 

Postoji veoma važan razlog zbog koga nam se skupe prsti kada se kupamo

Koliko ste se puta pitali zašto nam se prsti skupe kada duže vreme provedemo u vodi. Zbog čega do toga dolazi i koja je svrha te čudne pojave?

  • 0

Kad se ruke posle dužeg vremena provedenog u vodi izvade iz nje, prsti su toliko smežurani da izgledaju kao suve šljive. Na njima su primetne promene, koje pri dodiru stvaraju čudan osećaj.

 DOBRO POGLEDAJTE njegove prste - jer otkrivaju koliko može da izdrži u krevetu

Dobro pogledajte dužinu svojih prstiju jer mogu da vam otkriju 4 jako važne stvari

Oblik prstiju otkriva jednu neverovatnu stvar o vama

Dugo se verovalo da je reč o nepotrebnoj nuspojavi, sličnoj mnogim nepotrebnim delovima na našem telu, koje smo nakon mnogo godina prestali da koristimo (umnjak i krajnik).

Šta ako vam kažemo da je nekada davno naborana koža na prstima imala poentu i posledica je evolucionog procesa?

Možda je odgovor na ovo pitanje čudniji od samog fenomena. Veruje se da su naši preci koristili naborane prste kako bi postigli bolje prijanjanje kad su bili ispod vode ili vlažnim rukama lakše dohvatili nešto.

Ovu tvrdnju potvrdio je neurobiologista Mark Čangiz, koji je otkrio da se koža na prstima menja jer je to aktivan proces, od koga su ljudi u određenom trenutku u istoriji mogli da imaju neku korist.

Naučnici su godinama pokušavali da saznaju da li je ova pojava svojstvena samo nama. Ustanovljeno je, gle čuda, da se pored ljudima, dešava i jednoj vrsti Makaki majmuna.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA