ZDRAVIJE OD ŠETANJA: Ova JEDNOSTAVNA fizička aktivnost smanjuje rizik od prerane SMRTI za 50 odsto

Poznato je da je vožnja bicikla korisna, ali ovo je prva studija koja je pokazala da je okretanje pedala mnogo zdravije od pešačenja

  • 5
Korak, koračanje, poslovni čovek, cipele, hodanje Foto: Profimedia

Dolazak na posao biciklom može da za 50 odsto smanji rizik od prerane smrti, oboljenja od raka i srčanih bolesti. Pored toga dokazano je da su kratke vožnje mnogo zdravije od pešačenja i korišćenja autobusa.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Sa ovim uređajima vožnja bicikla će biti mnogo bezbednija

Krenuo biciklom s posla, pa posle MESEC DANA video gde je: Od toplog doma delilo ga je 2.500 kilometara!

Belgija ovo nije doživela: Ministru ukraden bicikl, kada je promovisao biciklizam!

Istraživanje je sprovedeno u poslednjih pet godina na više od 260.000 muškaraca i žena u Velikoj Britaniji. Dokazano je da, bez obzira na opasnost od učešća u saobraćaju, svakodnevna vožnja bicikla smanjuje za 45 odsto šansu od dobijanja raka, za 46 odsto podložnost srčanim problemima i za 41 odsto mogućnost iznenadnog umiranja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Vožnja bicikla do posla povezana je sa znatno manjim rizikom od neželjenih bolesti. Sada nam je potrebna promena u organizaciji javnog saobraćaja kako bismo uhvatili korak sa Holandijom i ostalim Skandinavskim zemljama u kojima je korišćenje bicikla normalna stvar", rekao je doktor Džejson Gil iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Univerziteta u Glazgovu.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Prednost u odnosu na pešačenje objasnio je doktor Karlos Selis Morales, koautor studije, istakavši da je vožnja bicklom duža, veća i intezivnija fizička aktivnost od hodanja.

Izduvni gasovi

Uprkos svim prednostima, javlja se strah da bi izloženost izduvnim gasovima mogla da naruši zdravlje biciklista. Učestalo udisanje zagađenja, kojima ste i te kako izloženi ako vozite pored automobila i kamiona, može dovesti do iritacije nosa i očiju, umora i otežanog disanja.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Neka istraživanja ukazuju na povezanost dobijanja raka i udisanja benzinskih isparenja, dok je otkriveno dizel daleko više štetan jer sadrži veće količine toksičnog gasa azot oksida.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    27. april 2017 | 17:53

    Jeste po vojvodini i holandiji.ajde ga ti vozii brale po prijepoljskim brdima,gde je svaki sokak skoro pod 40 stepeni.dusa u nosu za dva minuta.

  • Macha

    27. april 2017 | 17:00

    Nisam znao, ja bas volim da setam. Moracu na bajs od sad

  • Luna

    27. april 2017 | 22:21

    Svaki put napisu nesto drugo. Jednom je pesacenje najzdravije a drugi put bicikla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA