≫ 

JEZIK je prljaviji nego što mislite - ovo su OPASNE bolesti koje možete dobiti LJUBLJENJEM (FOTO)

Da li ste znali da su usta najprljaviji deo tela i da ljubljenjem može da dobijete neku od mnogobrojnih infekcija?

  • 2

Poljubac je  dodir usnama kojima živa bića pokazuju naklonost, pozdravljaju jedni druge, iskazju poštovanje, najintenzivnija romantična osećanja ili kao što se kaže u pesmi Jovana Dučića, to je susret najlepši na svetu. Pored tih lepih i pozitivnih stvari, poljubac može da izazove i brojne zdravstvene probleme.

Ove 4 odvratne i opasne zaraze možete da dobijete kada se ljubite sa nekim

NOVI OPASNI VIRUS: Ako se ljubite svaki dan onda morate da pročitate ovaj tekst

PAZI S KIM SE LJUBIŠ: Ljubljenje izaziva RAK!

Bićete šokirani kada saznate da je usna duplja rezervoar mikroorganizama, a poljubac okidač za bolest. Dobro ćete razmisliti kada sledeći put neko, koga ne poznajete baš dobro, poželi da vas dodirne usnama.

Paradontopatija

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Ako ne želite da uništite svoj beli i zdrav osmeh, trebalo bi da prestanete da se ljubite s nekim kome je oralna higijena slabija stvar. Ljubljenjem možete dobiti paradontopatiju, bolest, koju karakteriše upala mekih tkiva usta i desni. Ako se ne leči ona može dovesti do ispadanja zuba.

Bolesti ruku, nogu i usta

Bolest ruku, nogu i usta uzrokuju virusi iz grupe enterovirusa koji žive u digestivnom traktu, posebno Koksaki virus. Ova bolest je dosta zarazna, lako se prenosi i to direktno, sa osobe na osobu ili indirektno preko predmeta.

Najugroženija su deca do pete godine života, a u veoma retkim slučajevima se može javiti i kod odraslih. Bolest obično traje od 3 do 5 dana, najviše 10 dana, češće se javlja u kasno leto i u jesen, mada je moguća pojava bolesti preko cele godine.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Upala grla

Upala grla je povezana sa infekcijim Streptokoka. Simptomi su promukao glas, bolovi u grlu i groznica. Ovo može uzrokovati mnogo ozbiljnija oboljenja kao što su reuma i upale bubrega.

Obična prehlada

Možete dobiti prehladu ako se ljubite s nekim ko ima klice virusa. On se nalazi u grlu zaražene osobe, koja toga nije svesna i može vas vrlo lako zaraziti.

Grip

Kao i kod prehlade, ova respiratorna infekcija može se preneti ljubljenjem. Preporučuje se da ne ljubite nekog ko ima kašalj, zapušen nos, curenje iz nosa, bol u grlu ili groznicu, jer su to sve simptomi gripa.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Herpes

Virus herpesa simpleks tipa 1 (HSV-1) javlja se kao promene u vidu oštećenja kože i sluzokože, a do njih dolazi zbog pada imuniteta, umora, stresa, iscrpljenost i prevelikih fizičkih napora. Savet je da, pre nego što poželite nekoga da poljubite, dobro pogledate da li ima ranice po licu.

Gljivice na jeziku

Kandida je gljivica, koja kada se prenamnoži u organizmu čoveka, dovodi do zdravstvenih tegoba. Javlja se u vidu belih naslaga, obično na jeziku i unutrašnjoj strani obraza naročito se javlja kod beba i male dece, kod starijih osoba i kod osoba kod kojih je slab imunitet.

Foto: Profimedia, Sciencephoto RM Foto: Profimedia, Sciencephoto RM

Hepatitis B

Hepatitis B se prenosi direktniim kontaktom sa inficiranom krvlju, ali može se zaraziti i preko poljubaca. Ovo je moguće kada se ljubite s nekim ko ima herpes.

Infektivna mononukleoza

Poslednja, ali ne manje važna je infektivan mononukleoza, koju uzrokuje Epštajn-Barov virus. Ova infekcija nije toliko opasna, ali može da donese prehladu, povišenu temperaturu i natečene limfne čvorove. Infektivna mononukleoza poznata je duže od 100 godina i zovu je "kiss disease" ili "bolest poljupca".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    30. april 2017 | 20:05

    Jbg naj bolje ziveti ispod staklenog zvona ili ne ziveti u opste!

  • Mimi

    1. maj 2017 | 10:00

    A kakvo tek zlo moze da nanese prljav jezik, a pustiš ga da laprda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA