EXIT, GUČA, BEER FEST – IZABERITE SAMI: Muzika i smeh snižavaju pritisak

Kako pokazuju rezultati najnovije japanske studije, osim što podižu raspoloženje, muzika i smeh mogu sniziti i krvni pritisak kod osoba u srednjim godinama

  • 0

Naučnici su 79 učesnika istraživanja podelili u tri grupe. Dok je prva grupa tokom dvonedeljnog perioda svakog dana slušala muziku sat vremena, druga je prisustvovala grupnoj terapiji smehom. Treća, kontrolna grupa, nije primala nikakvu posebnu terapiju.

Rezultati studije su pokazali kako slušanje muzike snižava krvni pritisak za 6 mmHg, a terapija smehom za 5 mmHg. Dobra vest je da je pozitivan uticaj nota i smeha na krvni pritisak bio vidljiv čak tri meseca nakon sprovedene terapije.

- Primetili smo kako muzika i smeh imaju izrazito motivišući učinak na zdravlje. Zato savetujemo svim osobama da se vesele i slušaju omiljene pesme i na taj način spreče javljanje bolesti prouzrokovanih visokim krvnim pritiskom –poručuje profesor Eri Eguči sa Univerziteta u Osaki.

(Hercegovina.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA