Zašto imamo rupicu između nosa i usne i čemu ona uopšte služi (VIDEO)

Objašnjenje je povezano s načinom na koji nam se lice oblikuje tokom razvoja u materici

  • 12

Svi imamo malo, neobično udubljenje odmah ispod nosa, na sredini, iznad gornje usne. Biologe je dugo mučilo pitanje zašto ih imamo. Konačno postoji odgovor.

 

GRIZETE vrh olovke? Pojma nemate koliko je to OPASNO

 

Stručno rečeno, radi se o filtrumu koji za ljudsko lice gotovo da znači isto što nos ili oči. Ali, šta je filtrum i zašto ga imamo? Prema dostupnim podacima, objašnjenje je povezano s načinom na koji nam se lice oblikuje tokom razvoja u materici.

 

Filtrum označava lokaciju na kojoj se različiti delovi lica spajaju u jedno.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Tri glavna dela slagalice susreću su na gornjoj usni, formirajući udubljenje koja se zove filtrum – objašnjava dr Majkl Mosli u videu BBC-jevog programa “Inside the Human Body” (Unutar ljudskog tela).

 

Razvoj lica dešava se između drugog i trećeg meseca trudnoće, a ako se lice ne oblikuje tokom tog perioda, zbog genetičkih ili drugih razloga, onda nikada neće.

 

Prvo se oblikuju nozdrve i usne. Kada one dođu na mesto, pojavljuje se filtrum. Ponekad se nos i usne ne formiraju pravilno zbog čega se stvara rascep usne.

 

Ljudi nisu jedini koji imaju filtrum, mnogi sisari imaju ovo udubljenje.

 

Baš kao i kod čoveka, i kod drugih primata, filtrum je beskoristan. Izuzetak su psi i mačke kojima je čulo mirisa znatno pojačano upravo zbog filtruma.

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Business Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA