IZABERITE IDEALNOG BRAČNOG DRUGA: Pre matičara odlazak kod genetičara

U davna vremena provodadžike su imale zadatak da mladiće i devojke upare prema njihovom materijalnom i socijalnom statusu i na taj način im omoguće dug i plodotvoran brak. Danas, ljudi sami sebi biraju partnere i uglavnom se venčavaju zbog ljubavi. Međutim, zahvaljujući naučnim dostignućima, za koju godinu bi sve moglo opet da se promeni iz korena

  • 0

U poslednje vreme, cena testova kojima se ispituje DNK sve je niža i niža, pa se tako mnogobrojni bračni parovi, dok čekaju bebu, obraćaju genetičarima za savet želeći da znaju postoji li mogućnost da na svoje dete prenesu teške nasledne bolesti. Za sada je moguće proveriti da li postoje mutacije gena samo za određena oboljenja, ali za desetak godina trebalo bi da bude moguće da se dekodira celokupan genetski materijal svakog od nas.

Pošto je za neke od naslednih bolesti neophodno da oba roditelja budu nosioci lošeg gena, procenjuje se da će mnogi parovi pre nego što se odluče da imaju potomstvo obavezno odlaziti u posetu kod kliničkog genetičara kako bi proverili da njihova nasledna kombinacija nije potencijalno fatalna za njihove mališane.

Kada se uzme u obzir i to da je sada moguće in vitro oploditi istovremeno više jajnih ćelija, očekuje se da će se sve češće koristiti ova opcija, kako bi još dok su fetusi u epruveti, lekari prenatalnim dijagnostičkim metodama odabrali najzdraviji materijal koje će potom biti implantiran u buduću majku.

Ovo će sprečiti rađanje beba sa teškim razvojnim problemima, kao što je Daunov sindrom, na primer, ali i u značajnoj meri srečiti broj abortusa koji su veoma stresni, a mogu biti i veoma opasni po trudnicu. Međutim, etičari i drugi mnogobrojni stručnjaci za slična pitanja brinu se da nije na pomolu novi talas veličanja eugenike, nauke o stvaranju superrase, posebno ozloglašene u doba nacističke Nemačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA