ZDRAVO SUNČANJE: Zašto nam se dešava da izgorimo?

Predugo ostajanje na plaži svima na početku sunčanja ostavlja crvenilo, pa makar ono bilo i blago. Zato je važno proveriti sadrže li losioni i kreme zaštitu od obe vrste sunčevih zraka – UVA i UVB

  • 0

Nije nikakva tajna da preteranim izlaganjem suncu dolazi do oštećenja kože i crvenila. Nakon dugotrajnih istraživanja, naučnici su sada shvatili i zašto.

Ultraljubičasti zraci (UVB) oštećuju molekule RNK ćelija kože. RNK ili ribonukleinska kiselina zadužena je da u ćelijama stvara belančevine. U suncem oštećenim ćelijama belančevine ne uspevaju da se stvore, pa zato na molekularnom nivou dolazi do upale. Crvenilo i opekotine zapravo su posledica lančane reakcije proistekle iz upalnih procesa.

Kako bi se očistio od ispečenih ćelija i sprečio da zbog promena one postanu kancerogene, organizam uključuje odbrambeni mehanizam. Zato se javlja crvenilo i dolazi do ljušćenja epiderma, koje može biti bolno, ali trebalo bi znati da je to zapravo prirodni i najbolji način na koji se naša koža oporavlja od opekotina i sprečava nastanak smrtonosnog raka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA