Evo šta je ZAISTA crvena tečnost koja izlazi iz mesa - a nije krv

Mislili ste da je crvenkasti sok u mesu krv? Reč je o nečemu sasvim drugom

  • 1

Crveni sok u sirovom mesu nije krv, iako mnogi misle tako. To je kombinacija vode i mioglobina – proteina koji dovodi kiseonik do svih ćelija mišića. Tokom pripremanja hrane za prodaju većina krvi se odstrani iz sirovog mesa, dok  se ostatak zadrži u mišićima.

Ne dozvolite da vas mesari prevare! Ovo je jedini način da provalite da li je meso pokvareno

OPASNO: Evo šta može da vam se desi ako jedete meso!

Miogoblin ima tamnu boju. Ako životinja koristi više svoje mišiće, oni će imati više mioglobina i njihovo meso biće crvenije. Mišići goveda predodređeni su za dugotrajno stajanje i hodanje zbog čega je njihovo meso intenzivne crvene boje.

Nasuprot tome, pile je podložnije kratkotrajnim periodima kretanja, zbog toga se u mesu pernatih životinja retko kad može naći veća količina ovog ružičastog soka. Živina i ribe se manje kreću i to je razlog zbog čega kod belog mesa nema nikakve "krvi", jer sadrži malo mioglobina.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Neke životinje, kao kokoške, sadrže i belo i tamno meso, koje se uglavnom nalazi u nožnim mišićima. Ako ste se ikad pitali zašto divlje peradi sadrže najviše tamnog mesa, to je zato što često lete, a povećana upotreba mišića znači da meso sadrži više mioglobina.

Svinje se često nazivaju "drugim belim mesom", a to je zato što, iako sadrže mioglobina u svojim mišićima, nivo je mnogo manji nego kod goveda. Isti slučaj je sa ribama, jer većina njih je u stanju da pluta u vodi, bez potrebe da mnogo koristi mišiće.

Određene vrste migratornih riba, poput tune i ajkule, koje plivaju duže, imaju tamno meso, a to je opet zbog povećanog mioglobina.

Mioglobin pokazuje da li je meso prekuvano

Foto: Reedit/bdreamweaver Foto: Reedit/bdreamweaver

U kombinaciji s visokim temperaturama kojima izlažemo meso prilikom kuvanja ili pečenja mioglobin menja boju mesu – ružičasta i izraženo crvena boja zato simbolizuje sočnost mesa, a sivilo i tamno smeđa boja prepečenost.

- Dodatkom kiseonika mioglobin postaje crven, ali kada se zagreva i dobija druge molekule, onda menja boju. Zato crvenilo na kuvanom mesu označava sočnost. Kad se meso kuva, toplota izaziva druge proteine mesa da iscede svu svoju vlagu - prenosi "Njujork Tajms".

Mioglobin može biti i indikator svežine mesa. U dodiru s kiseonikom, ovaj protein menja boju u sivosmeđu, pa će sirov komad ove boje upućivati na odrezak koji dugo stoji u prodavnici.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA