≫ 

Imunoterapija produžava život obolelih od raka više od pola godine!

Broj obolelih i umrlih od karcinoma, kako u svetu, tako i u Srbiji u konstantnom je porastu. Godišnje u našoj zemlji od raka oboli oko 33.000, a umre čitav jedan grad - 21.000 ljudi

  • 5

- Dosadašnji rezultati primene imunoterapije pokazali su da najbole rezultate daje kod obolelih od kancera pluća, zatim kancera bubrega, kod tumora u predelu vrata i Hodžkinovog limfoma - objašnjava onkolog turske klinike "Adžibadem" Basak Oyan Uluc.

Broj obolelih i umrlih od karcinoma, kako u svetu, tako i u Srbiji u konstantnom je porastu. Godišnje u našoj zemlji od raka oboli oko 33.000, a umre čitav jedan grad -  21.000 ljudi.

Sve oči medicine uprte su u to, kako da se ekspanzija ove bolesti spreči, međutim, u poslednje vreme se sve više govori i o terapijama koje su do pre nekoliko godina bile nepoznanica.

Jedna takva je imunoterapija koja predstavlja budućnost u lečenju kancera. Ispitivanja vezana za imunoterapiju, kažu poznavaoci prilika, traju još od 80-tih godina, ali su tek od 2008. uspostavljeni neki standardi na osnovu kojih bi ona mogla da se koristi i preporuči pacijentima. Tek tada je, naime, ustanovljeno za koje bolesti može da se koristi, i gde daje najbolje rezultate.

S tim u vezi imunoterapija poslednjih nekoliko godina, pored konvencionalnih metoda u lečenju  kancera - radioterapije i hemoterapije, ima sve veću ulogu u lečenju tumora. Ona se uspešno se primenjuje u turskoj klinici "Adžibadem", u kojoj za Telegraf.rs navode da ona produžava život i do više od pola godine.

Foto: Promo Foto: Promo

- Imunoterapija je terapija koja se primenjuje da bi se ojačao imuni sistem i uništile ćelije raka. Ona se daje venskim putem kombinacijom lekova, odnosno to je venska terapija lekovima. Kao što sam prethodno rekla, koristi se za jačanje i aktivnost imunog sistema organizma radi uništavanja ćelija raka. Imunoterapija koja je, inače, na hemijskoj bazi, aktivira imuni sistem za brobu protiv raka. Nekada se dešava da imuni sistem te aktivne molekule vidi kao strano telo i imunoterapija sprečava da se ti molekuli u oragnizmu ne aktiviraju u kancer - objašnjava onkolog dr Basak Oyan Uluc.

Ona ističe da imunoterapija produžava život od četiri do sedam meseci, kao i da najbolje rezultate daje kod četiri vrste karcinoma, među kojima je i karcinom pluća.

- Imunoterapija nema negativan uticaj na organizam pacijenta. Ne deluje negativno na zdravo tkivo, odnosno nema kontraindikacije. Što se tiče produžavanja života pacijenta, taj efekat zavisi od vrste raka, mesta na kojem se nalazi i stadijuma. Dosadašnji rezultati primene imunoterapije pokazali su da najbolje rezultate daje kod obolelih od kancera pluća, zatim kancera bubrega, kod tumora u predelu vrata i Hodžkinovog limfoma - navodi naša sagovornica i dodaje da imunoterapija može da se primenjuje sve dok pacijent oseća pozitivne promene.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    18. maj 2017 | 11:38

    Kako nešto što "produžava život nekoliko meseci" može da se zove terapijom ?! I pretpostavljam debelo naplaćuje !

  • Majkan

    18. maj 2017 | 11:32

    Produzava pacenje jos pola godine , otac mi je imao tumor na mozgu kad sam imao 17 god , umro je. Nedaj boze nikom

  • Dzontra

    18. maj 2017 | 15:19

    I meni je otac umro od raka pluca sutra je dva meseca moram da priznam da je tacno samo podizanje imuniteta pomaze u borbi protiv svih vrsta kancera ! Svaka borba za zivot je teska i mukotrpna ! SKUPO JESTE ALI TADA DAJETE SVE STO IMATE !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA