≫ 

NEOGRANIČENE zalihe KRVI uskoro postaju stvarnost zahvaljujući REVOLUCIONARNOM otkriću

To bi bilo od velikog značaja za ljude koji se leče od poremećaja imunog stanja ili genetskog poremećaja krvi

  • 1

Istraživači su pretvorili odraslu ćeliju u matičnu, tako da ona može da stvara svaku krvnu ćeliju, uključujući i ćelije imunog sistema.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici prvi put izlečili živo biće od HIV-a

PRIČA OVOG HIRURGA ĆE VAM ULEPŠATI DAN: Brat je dao krv sestri, iako je znao da mu posle toga nema života!

Skoro 20 godina, istraživači pokušavaju da da pronađu način da naprave neograničene zalihe krvi, pretvarajući matične ćelije, koje mogu da stvore bilo koju vrstu ćelija, u krv, veštački.

To bi bilo od velikog značaja za ljude koji se leče od poremećaja imunog stanja ili krvi. Takođe bi bilo značajno za transfuziju, gde je krv konstantno potrebna.

Sada su istraživači uspeli da stvore mešavinu različitih vrsta, uključujući krv matičnih ćelija koje su proizvele različite vrste ljudskih krvnih zrnaca kada se ubace u miševe.

Dr Riohiči Sugimura, iz Dalei laboratorije dečije bolnice u Bostonu, izjavio je da ovaj korak omogućava da se za ćelije iz pacijenta sa genetskim poremećajem krvi koristi uređivanje gena, kako bi se korigovao genetski defekt i napravile funkcionalne ćelije krvi.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

"To nam daje mogućnost da imamo neograničeno snadbevanje matičnim ćelijama krvi, kao i krvi iz ćelija univerzalnih donora.

Takođe bi se mogle  povećati zalihe krvi za pacijente kojima je potrebna transfuzija," istakao je dr Sugimura.

Njegov kolega, dekan Medicinskog fakulteta u Harvardu, smatra da su veoma blizu generisanju prave krvi iz matičnih ćelija. "Ovaj rad je vrhunac dvadesetogodišnje težnje", izjavio je Dr Džordž Dalei.

Međutim, postoji mogućnost da korišćenjem matičnih ćelija na ovaj način, one postanu kancerogene.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Prema rečima dr Karoline Gubentif, stručnjaka sa Univerziteta u Kembridžu, jedna od ključnih osobina ćelija je sposobnost da se samoobnavljaju, da same sebe kopiraju.

Sposobnost samoobnavljanja radi razmnozavanja je karakteristična i za tumor.

Sada se radi na tome da se ovaj potencijalni problem izbegne. biće potrebna dodatna istraživanja kako bi se krvne ćelije koristile za lečenje ljudi.

U svakom slučaju, ovo je veoma značajan napredak u ovoj oblasti, dodala je dr Gubentif.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA