OKANITE SE LOŠIH NAVIKA: Nezdrav život utiče na produktivnost

Najnovije istraživanje pokazalo je da su zaposleni koji nezdravo žive manje produktivni i da više koriste bolovanje nego njihove zdrave kolege

  • 0

Danski naučnici su u razdoblju od 2005. do 2009. ispitali više od 10.500 zaposlenih iz 49 komercijalnih kompanija i javnih ustanova. Otkrili su da je 44 odsto zaposlenih na lestvici od nula do deset imalo manje od deset bodova, nakon što su ispunili test koji je za cilj imao ocenu njihove produktivnosti dan uoči ispitivanja. Više od polovine zaposlenih (56 odsto) u 12 meseci pre istraživanja bilo je najmanje jedan dan na bolovanju.

U tekstu, objavljenom u stručnom časopisu "Occupational and Environmental Medicine", autori istraživanja opazili su da je 83 odsto zaposlenih koji su imali preteranu telesnu masu imalo najmanje jedan zdravstveni problem u poređenju sa samo 69 odsto zaposlenih normalne telesne težine. Premala konzumacija voća i povrća bila je povezana sa četiri odsto manjom produktivnošću, dok se pokazalo da pušenje smanjuje produktivnost i za 20 odsto.

Oko 11 odsto bolovanja pripisalo se debljini, lošoj ishrani, nižem nivou fizičke aktivnosti i pušenju, a deblji zaposleni su imali 66 odsto veću verovatnoću da će uzeti bolovanje koje traje od deset do 24 dana, nego što su to imali zaposleni koji su imali normalnu telesnu težinu. Autori istraživanja su zaključili da se više od deset odsto bolovanja i povećana stopa smanjene produktivnosti na poslu mogu pripisati životnom stilu i ponašanju.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA