ZBOGOM ZUBARU: Otkriven molekul koji sprečava karijes

Hemikalija nazvana "Keep 32" čini zube otpornim na karijes uništavajući streptokoke u ustima. Proizvođači planiraju da ovaj sastojak uvrste u sastav zubnih pasti, vodice za ispiranje usta, žvaka, ali i hrane

  • 1

Uskoro više neće biti potrebe za popravljanjem zuba, jer nova hemikalija ubija sve bakterije koje uzrokuju karijes za samo 60 sekundi, objavili su naučnici sa Instituta u Čileu.

U saradnji sa kolegama sa Oksford instituta, izumeli su posebni molekul koji su nazvali Keep 32 prema broju zuba koje odrastao čovek ima, a tvrde da bi dodavanjem ovog molekula u zubne paste, vodicu za ispiranje usta i žvakaće gume učinila zube otpornim na karijes. Sastav molekula je tajan.

Hemikalija ciljano uništava mutirane streptokoke, bakterije koja pretvaraju šećer u usnoj šupljini u mlečnu kiselinu, a koja potom uništava zubnu gleđ.

- Proizvod smo testirali sedam godina, dokazali da je delotvoran i bezopasan za ljude te verujemo kako će se naći na tržištu kroz 14 do 18 meseci - rekao je vođa projekta, Erik Astudilo.

Novi hemijski molekul bi se mogao dodavati i određenim namirnicama da bi se sprečilo oštećenje zuba za vreme obroka, a čileanski naučnici su već u pregovorima s farmaceutskim kompanijama zainteresovanim za kupovinu licence za proizvod.

(Telegraf.rs/DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coa

    22. jul 2012 | 06:30

    E posle 20 minuta prelistavanja, najzad jedna vest koja moze zivot u buducnodti da nam olaksa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA