7 simptoma koje NIKAKO ne smete da ignorišete u trudnoći

Mnogo je takozvanih bapskih priča,a razlike idu do te mere da čak i doktori drugačije savetuju i vode svoje pacijentkinje. Ipak, postoje simptomi, koje buduće majke nikako ne bi smele da ignorišu

  • 0

Postoje razni saveti kako bi žene trebalo da se ponašaju dok su u drugom stanju i sigurno ne postoji na svetu dve trudnice, koje su se pridržavale istih pravila. U narodnoj tradiciji postoji sklonost da se različiti simptomi tumače kao kojekakvi sudbonosni signali koji se tiču pola, zdravlja ili izgleda deteta.

IZNENAĐUJUĆ razlog zbog kog žene koje su imale CARSKI REZ moraju da ŽVAĆU ŽVAKU 3 puta dnevno

Evo šta MORATE da jedete tokom TRUDNOĆE ako želite da vam deca budu INTELIGENTNA

VELIKA GREŠKA: Sve žene "guraju" tokom porođaja - a nisu ni svesne koliko je to opasno

Mnogo je takozvanih bapskih priča,a razlike idu do te mere da  čak i doktori drugačije savetuju i vode svoje pacijentkinje. Ipak, postoje simptomi, koje buduće majke nikako ne bi smele da ignorišu.

1. Bol u stomaku sa ili bez krvarenja

Jak bol u donjem delu stomaka može značiti da je došlo do vanmaternične trudnoće, spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, fibroidne degeneracije, unutrašnjeg krvarenja ili da je došlo do oštećenja posteljice. Svakako se što pre javite svom doktoru.

2. Krvarenje

Dobra stvar je da krvarenje ne mora uvek da ukazuje na pobačaj. Ako dođe do pobačaja, a to se obično javlja na početku trudnoće, onda tu ne možete ništa da uradite. Ali ako imate obilno krvarenje, bez obzira na to u kojem ste mesecu, trebalo bi odmah da se javite doktoru.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

3. Beba se pomera manje nego obično

Oko 40 odsto trudnica traži savet doktora jer se fetus manje pomera. Ponekad do toga dolazi usled zauzetosti i poslova buduće majke u toku dana ili zbog toga što beba spava. Ipak, potpuni prestanak ili usporavanje pokreta bebe nakon 21. nedelje trudnoće, koje traje više od 24 sata, može značiti da beba nema dovoljno kiseonika. Ako se to dogodi, odmah pozovite doktora.

4. Česte glavobolje

Ovo je posebno zabrinjavajuće ako pre trudnoće niste imale česte glavobolje. Drugi simptomi mogu da se jave u vidu visokog krvni pritiska, mučnine, zamagljenog vida, bola u ramenima i krstima. Takođe važno je da budete svesne da nakon porođaja može doći do preeklampsije, poremećaja koji se događa u 5-8 odsto svih trudnoća i češći je u prvoj trudnoći.

Obično se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, međutim može se javiti i pre. Preeklampsiju karakteriše i oticanje, ne samo stopala nego i lica i ruku. Jedini siguran način da se otkrije poremećaj jesu redovini kontrolni pregledi kako bi se na vreme otkrio povećan krvni pritisak i nivo proteina u urinu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

5. Kratak dah

Ovo može biti signal plućne embolije ili krvnog ugruška, koji je otišao u pluća.

6. Grčevi u nogama

Grčevi u jednoj nozi može biti znak da ste razvili krvni ugrušak, koji ima potencijal da se premesti u srce, mozak ili pluća. Ako se desi povremeno, nije strašno, problem može da bude ako su grčevi stalni i dolazi do oticanja nogu.

7. Konstantno češanje

Svrab kože je prirodna pojava jer se koža širi i prilagođava rastu vaše bebe. Ako je svrab intenzivan, pojačava se noću i širi se na dlanove i stopala, taj simptom može ukazivati na poremećaj rada jetre i bilo bi dobro da o tome razgovarate sa svojim doktorom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA