KAD UDARI LETNJI PLJUSAK: Beži što te brže noge nose!

Italijanski fizičar pozabavio se krajnje ozbiljnim problemom sa kojim se ljudi suočavaju kada ih letnja kiša uhvati nespremne. Najjednostavnije rešenje bi, u većini slučajeva, bilo - što brže trčati do zaklona

  • 1

Da li je bolje trčati ili hodati? Svakako trčati, jer ćete tako provesti manje vremena na kiši. Postavlja se, međutim, pitanje: "Koja bi bila optimalna brzina trčanja?"

Ovim pitanjem, koje već duže zaokuplja naučnike, pozabavio se i italijanski fizičar Franko Boči koji je u časopisu European Journal of Physics izneo neke nove ideje, poput toga da je pored pravca u kojem duva vetar i stas osobe koja trči važan činilac.

Boči svakako nije prva osoba koja je pokušala da reši ovu enigmu, koja je daleko komplikovanija nego što se na prvi pogled čini. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka objavljeno je nekoliko radova na tu temu. Uglavnom su pokušavali da utvrde da li promenom strategije tokom trčanja dolazi do bitnih promena i da li optimalna brzina zaista postoji.

- Prethodne studije uglavnom su nudile jednostavan odgovor, polazeći od jednostavne geometrijske figure čoveka, dok je po mom mišljenju problem daleko kompleksniji. Ono što komplikuje problem jeste sam oblik ljudske figure – kazao je Boči u izjavi za Bi-Bi-Si.

Tačan odgovor, prema njegovom mišljenju, zavisi od visine i krupnoće individue koja trči po kiši kao i od pravca u kojem duva vetar i veličine kišnih kapi.

- U svakom slučaju, najbolje je da trčite što je brže moguće, sa vetrom koji vam duva u leđa – zaključuje Boči navodeći da postoji još mnoštvo drugih faktora koji mogu da utiču na ovu jednačinu, ali da se on, barem zasad, radije time ne bi bavio.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA