≫ 

Ovo su godine u kojima smo NAJPAMETNIJI, a nakon toga MOZAK sve TEŽE radi

U želji da otkriju kada smo najpametniji, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji smislili su test pucketanja prstima

  • 0

Kada napunite 39 godina mijelin (omotač nervnog vlakna) u mozgu teže se obnavlja zbog čega počinjemo sve sporije i teže da procesuiramo informacije.

Evo u kojim godinama možete imati najveću platu, biti najsrećniji i dobiti Nobelovu nagradu

RADITE IH SVAKI DAN: 5 NEOBIČNIH stvari koje mogu da vam smanje IQ

NISU ZNAK STAROSTI: Rana upozorenja demencije koje nikako ne biste smeli da ignorišete

Broj neurona ne utiče na koeficijent inteligencije (IQ), ali utiče na to u kakvom su stanju neuroni. Neuroni su omotani mijelinom koji ima sposobnost električne provodljivosti.

Ova masna bela supstanca ubrzava prenos živčanih nadražaja zbog čega možemo brže da procesuiramo i reagujemo na informacije iz okoline.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U želji da otkriju kada smo najpametniji, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji smislili test pucketanja prstima. Oni su skupili grupu ispitanika od 23 do 80 godina i rekli im da pucketaju prstima što brže mogu. Uporedili su broj pucketanja za 10 sekundi i pronašli ko je bio najbrži. Ispitanici koji su reagovali najbrže mozak je brže procesuirao impulse.

Istraživači su prema dobijenim rezultatima sastavili dijagram moždane aktivnosti i otkrili da ona svoj vrhunac doseže kada imamo 39 godina, odnosno da smo s 39 najpametniji.

- Mijelin počinje da slabi oko 30. godine, ali kada napunimo 39 godina naše telo nije všeu toliko sposobno da ga obnovi - rekao je profesor Džordž Barcokis.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA