≫ 

OPASNIJE OD ŠTIKLI: Japanke mogu da budu smrtonosne ako vozite u njima - evo i kako

Pisali smo o tome kako japanke nije zdravo nositi duže vreme, a sada vam otkrivamo kako ova letnja obuća utiče na vožnju

  • 4

Japanke su možda idealna obuća za šetnju leti, ali dobro se zapitajte da li su dobra ideja za vožnju automobila. Statistike pokazuju da su upravo one odgovorne za oko 1,4 miliona saobraćajnih nesreća svake godine.

Kada vidite kako sve japanke uništavaju vaše telo - više nikada ih nećete obuti

Ako JAPANKE nosite SVAKI DAN, možete da završite u bolnici

Japanke mogu da se nose na plaži, bazenu ili prilikom tuširanja u teretani, ali nikako se ne preporučuju za duže hodanje, upozoravaju  stručnjaci za stopala. Ova obuća, međutim, nije dobra ni za vožnju. Problem je što donji deo ovih papuča nije čvrsti i može da zapne ispod papučice za kvačilo ili kočnice, što dovodi do gubitka kontrole nad vozilom, a potom i do nesreće.

Studija je pokazala da su japanke, koje češće nose žene nego muškarci, opasnije od cipela sa visokom potpeticom, jer otežavaju kočenje. Kočenje sa japankama bilo je 0,13 sekundi sporije, što je pri vožnji od 100 kilometara na sat dovelo do povećanja puta kočenja za 3.5 metra.

Foto-ilustracija: dr_tr / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) Foto-ilustracija: dr_tr / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Pomeranje noge sa kočnice na pedalu gasa trajalo je 0.04 sekunde, što je duplo sporije u odnosu na vožnju sa štiklama. Sila kočenja u japankama izmerena je na 10.05 metara kvadratnih, za razliku od cipele - 10.20.

Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazala je da trećina vozi u japankama. Skoro 30 odsto vozača priznalo je da je izbor obuće uticao na saobraćajne nesreće, dok je sedam odsto direktno okrivilo papuče za udes. Šezdeset odsto ispitanika reklo je da vozi u neadekvatnoj obući, dok je 20 odsto nastavilo da nosi obuću sa kojom su mogli da nastradaju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Samo 36 odsto žena i 12 odsto muškaraca nosi poseban par obuće tokom vožnje. Ono što dodatno zabrinjava je da jedna od 10 žena vozi automobil u cipelama u kojima teško može da hoda, prenosi "Dejli Mejl".

- Zabrinjava činjenica da toliko vozača u saobraćaju ne shvata uticaj obuće na bezbednost vožnje. Mnogi misle da mogu da voze sigurno u japankama, a kada shvate da nisu u pravu, onda bude prekasno. Na taj način dovode u rizik sebe, svoje bližnje, ali i ostale učesnike u saobraćaju - rekla je Džeki Braun iz kompanije, koja je sprovela istraživanje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Причалица

    11. jul 2017 | 11:39

    Лети највише волим да возимо бос.Без обуће.Пробајте, па ћете видети,какав је то леп осећај.

  • BASA

    11. jul 2017 | 12:14

    Koliko znam , a vozim auto 50 god. Ne Vozi se sa Papucama !

  • nina

    11. jul 2017 | 12:55

    Ja kada krenem u japankama ili stiklama, lepo se izujem, dovezem gde treba i obujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA