≫ 

SADA JE ZVANIČNO: Levoruke osobe su pametnije - u jednoj stvari posebno uništavaju desnoruke

Imamo jako loše vesti za desnoruke

  • 1

Postoje mnoge glasine koje se tiču levorukih osoba. Neke studije su tvrdile da umiru mlađi, da su veće šanse da će postati delikventi, ša čak i da piju više.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koju stvar može da uradi samo 1% ljudi na svetu?

5 signala da ste MNOGO INTELIGENTNIJI od drugih

Međutim, ništa od toga nije bilo potpomognuto ozbiljnim dokazima. Ipak, posebno se izdvaja jedan mit koji je zapravo tačan - levoruke osobe su pametnije od desnorukih.

Zapravo, naučnici veruju da su znatno veće šanse da će levoruka osoba biti genije nego ona koja se koristi desnom rukom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sajt IFL Science posmatrao je brojna istraživanja na ovu temu, a posebno ona koja su se ticala levorukosti i matematičkih sposobnosti kako bi testirao ovu tvrdnju.

Funkcija ruke, to jest načina na koji ih koristimo, je manifestacija moždanih funkcija i samim tim je povezana sa kognitivnim sposobnostima.

Zato levoruke osobe imaju veću desnu stranu mozga koja im pomaže kada su u pitanju mentalne reprezentacije objekata - to znači da imaju povećanu povezanost između leve i desne strane mozga i zbog toga brže procesuiraju infromacije nego desnoruke osobe.

I dok je veza između levorukosti i matematike već ispitivana ranije, ti testovi nisu imali standardizovane metode merenja rezultata.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako bi dobili što preciznije rezultate, sajt IFL Science posmatrao je seriju eksperimenata koji su uključivali 2.300 studenata različitih starosti.

Eskperimenti su uključivali različite težine matematičkih zadataka i učesnici su koristili identične upitnike.

Rezultati su pokazali da desnoruke osobe nemaju previše razloga za radost.

Levoruke osobe imale su bolje rezultate od desnorukih pri rešavanju matematičkih zadataka, posebno onih težih. A najlošije su bile osobe koje desnu ruku koriste baš za svaku aktivnost.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA