Pogledajte kako izgleda beba od 700 grama, rođena u 27. nedelji trudnoće (VIDEO)

Po izlasku iz bolnice, nastavlja se pojačano staranje i nega prevremeno rođenih beba sa ciljem postizanja optimalnog razvoja deteta

  • 14

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi čak 4.148 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina. Jedna od njih rođena je u 27. nedelji, a glava joj je manja od šake doktorke koja je pregledala u trenutku kada je nastao snimak koji je podeljen na Tviteru.

ROĐENI BORAC: Imao je samo 700 grama na rođenju, a da vidite sada njegov osmeh (VIDEO)

Upoznajte NAJMANJU BEBU NA SVETU: Emilija je teška samo 225 grama! Pogledajte samo te nogice! (FOTO)

Prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom, a često imaju probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Mnogi od njih prate dete tokom celog života.

Najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 500 grama.

Ako beba je rođena pre 37. nedelje trudnoće, smatra se da je prevremeno rođena (oko 11 posto svih bebe su prevremeno rođene po ovoj definiciji). Izrazito prevermeno rođena deca su između 22. i 27. nedelje gestacije, stoji na sajtu palcici.net.

Porođajna težina takođe može da pokaže da li je beba rođena prevremeno, što potvrđuje i beba sa snimka koja teži samo 700 grama. Deca rođena sa težinom manjom od 2.500 grama se smatraju da su niske porođajne težine.

Uopšteno, deca sa porođajnom težinom ispod 2.500 grama su nedonoščad. Međutim, deca mogu biti nedonoščad, a težiti više od 2.500 grama pri rođenju. Takođe, mogu biti rođena na termin, a imati manje od 2.500 grama težine.

Po izlasku iz bolnice, nastavlja se pojačano staranje i nega prevremeno rođenih beba sa ciljem postizanja optimalnog razvoja deteta.

Roditeljima želimo da njihova beba nastavi da raste i razvija se kao i sva druga zdrava deca.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Persa

    25. jun 2017 | 18:08

    Svim malim premalim bebama zelim zdravlje i srecu roditeljima uspeh i hrabrost u odgajanju

  • Snezana

    25. jun 2017 | 17:44

    I ja sam beba od 1050g, a sestra bliznakinja od 900g, rodjene u 7.mesecu mamine trudnoce, odrasle smo u zdrave zene, imamo svoju decu i po 51 godinu. Ponosimo se jedna drugom i nasom majkom koja nas je odgajila i naucila da budemo dobri i cestiti ljudi!

  • sanja lukic

    25. jun 2017 | 21:46

    Moje dete je rodjeno u 27 nedelji sa 1050 kg . Nazalost na institutu za neonatologiju u Beogradu su se ponasli kao da drze zivotinje a ne bebe. Niko nije kontrolisao kiseonik koji je moje dete primalo i nazalost dete ne vidi , ne govori i ima jos dosta problema. U jednom momentu sam pitala doktorku koja je vodila dete kako je beba danas? Da bih dobila odgovor kako sam dosadna i da vise ne ispitujem da je pustim da radi svoj posao i sklonim joj se sa ociju. Nazalost bila sam mlada i zbunjena danas posle ovoliko teskih godina provedenih sa detetom sa posebnim potrebama ne bih nikom nikada pozelela ali bih tu istu doktorku bez razmisljanja upropastila od batina ,eh da mi je ova pamet bila. Život je kao bumerang .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA