IPAK JAKO OPASAN: Ekstazi ubija memoriju

Kako pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja, redovni korisnici ekstazija sporije razmišljaju i imaju simptome prvog stadijuma demencije, a već 10 tableta za godinu dana može da dovede do ogromnog gubitka pamćenja

  • 1

Uzimanje ekstazi tableta, čak i u relativno malim količinama, trajno oštećuje mozak, pa tako deset pilula uzetih u razdoblju od dvanaest meseci izazivaju nestanak informacija iz uma, a posledice su takve da podsećaju na simptome senilnosti.

Nemački naučnici s Univerziteta u Kelnu proučavali su efekte ekstazija na mlade koji pre prvog uzimanja nisu imali nikakvih problema s pamćenjem i učenjem. Otkrili su da hemikalija MDMA, koja je glavni sastojak ove droge, deluje na mozak tako da usporava njegov rad.

Redovni uživaoci ove popularne droge značajno su izgubili sposobnost pamćenja, uključujući i sećanja o tome gde su bili, šta su radili i slične svakodnevne podatke.

- Takvi poremećaji memorije karakteristični su za prvi stadijum demencije. Mereći kognitivne funkcije ljudi koji nikad nisu uzimali ekstazi i onih koji su ga uzeli svega desetak puta, uspeli smo da izolujemo kakve posledice ova droga ostavlja na mozak – rekao je vođa studije dr Danijel Vagner.

(24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kila

    29. jul 2012 | 13:23

    Budale ! :D ja sam ih jeo 10 na vece, a ne za godinu dana,i mislim da mi nista ne fali :P

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA