• 0

NAJČEŠĆE roditeljske greške zbog kojih beba ne može da zaspi - i kako da što lakše utone u san

Znakovi koji ukazuju da je dete umorno su: trljanje očiju, zevanje, usporena aktivnost, nervoza, gubitak interesa za ljude i igru

  • 0

Detetu je potreban kvalitetan i miran san. Međutim roditelji konstantno prave ove greške, zbog kojih beba ne može da spava.

8 NEPROCENJIVIH stvari koje svaki otac MORA da nauči svog sina

Mnogi roditelji prave ovu OPASNU grešku sa kolicima jer misle da tako POMAŽU DETETU

Preskakanje rutine pre spavanja

Ona pomaže vašim bebama da se opuste, a to je i za vas lep način zbližavanja sa detetom. Sat vremena pre nego što želite da vaša beba zaspi započnite s odabranom rutinom.

Topla kupka vam može pomoći da opustite bebu, a nakon toga je smestite u zamračenu sobu i pustite joj uspavanku ili još bolje, čitajte joj priče.

Foto-ilustracija: Profimedia, Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia, Alamy

Ignorisanje znakova umor

Veoma je važno uočiti znakove koji pokazuju da je beba umorna. Neki od tih znakova su: trljanje očiju, zevanje, usporena aktivnost, nervoza, gubitak interesa za ljude i igru.

Ako propustite te znakove koji se javljaju kada dođe vreme za uspavljivanje vaše bebe, njegovo telo neće proizvoditi umirujući hormon- melatonin.

Umesto toga, nadbubrežne žlezde će proizvoditi hormone koji su povezani sa stresom pa će beba biti nervozna i razdražljiva. Ovi znakovi se pojavljuju uvek u isto vreme.

Prerano odvikavanje od kreveca i navikavanje na krevet

Ovo je klasična greška koju roditelji prave. Nemojte premeštati dete u krevet sve dok samo ne bude moglo da izađe iz kreveca. To je trenutak kada je dete spremno za klasičan krevet.

Pixabay.com

Pixabay.com

Uspavljivanje deteta gde god da se zateknete

Dremanje u dečijim kolicima, dečijem sedištu za auto ili hranilici, nije dovoljno dobro jer dete ne pada u dubok i mirni san.

Kako biste razvili naviku kvalitetnog spavanja, dete treba da bude u ležećem položaju i u poznatoj zoni gde inače spava svaki dan.

Nemate jasno utvrđen raspored spavanja

Deci je potrebno redovno vreme za spavanje kako tokom dana , tako i noću, kako bi se regulisali dnevni i noćni hormonalni ciklus.

Dobro je za decu da znaju tačno vreme odlaska u krevet i da im to postane navika. Zbog toga je važno da roditelji poštuju to vreme.

Dete ostaje do kasno budno jer roditelji veruju da će tako duže spavati

Dečiji unutrašnji sat toliko je snažan da ih budi ujutro uvek u približno isto vreme, bez obzira kada idu na spavanje.

Roditelji koji dopuštaju svojim mališanima da ostanu dugo budni, zapravo mogu da dobiju samo kontra efekat. Dete će biti iscrpljeno i nervozno sledećeg dana.

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Roditelji nisu na istoj strani kada je odgajanje deteta u pitanju

Oni moraju biti složni kada je odrastanje deteta u pitanju, a posebno kad je reč o poboljšanju njegovog sna.

Treba da budu složni kada je u pitanju taktika koju će primenjivati kada je opuštanje i uspavljivanje deteta u pitanju

Prerano odustajanje

Nikada nije kasno da se loše navike zamene dobrim. Ono što roditelji treba da vežbaju jeste strpljenje. Ništa se ne menja preko noći, pa ni loše navike.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima