Telefoni koji mogu ozbiljno da ugroze vid vašeg deteta

Stručnjaci su došli do zaključka da školska deca koja koriste pametne telefone imaju neki problem sa vidom

  • 2

Sve veći broj školskih dece postaje kratkovido tako što provodi previše vremena na svom pametnom telefonu i ne idu dovoljno napolju.

Tačkice pred očima vam šalju opasno upozorenje da nešto nije u redu sa vašim zdravljem

Da li čitanje u mraku može da ošteti vid deteta?

Ovi telefoni uništavaju vid tako što vaše oči "rastu" duže nego što bi trebali, tvrde stručnjaci.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Mnogo ljudi pati od kratkovidosti, više nego pre deset godina, kaže oftamolag, Endrju Bastavros, i dodaje da za to može biti odgovorno previše vremena koje trošite gledajući u ekran telefona.

Miopija (kratkovidost) je uobičajeno stanje očiju koje dovodi do toga da udaljene objekte vidite zamućeno, dok su bliži objekti jasno vidljivi. To se uglavnom dešava kada očna jabučica velika.

To znači da svetlost ne može pravilno da se fokusira na retinu na zadnjoj strani oka. Umesto toga, svetlosni zraci se fokusiraju ispred mrežnjače, što dovodi do toga da se udaljeni objekti pojavljuju zamućeni.

Rast očne jabučice se usporava u kasnim tinejdžerskim godinama, ali postoje dokazi da će kod mlađih generacija njihov rast biti nastavljen upravo zbog korišćenja pametnih telefona, više nego što bi trebalo.

Daljinac baner

 (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mina

    2. jul 2017 | 21:30

    Baš o tome razmišljam poslednjih godina, sve vise primecujem ljude na ulici kako ne skidaju pogled sa ekrana, u parkovima, u gradu, svi bulje u ekrane u ruci i mislim se "kako je krenulo, udesetostrucice se broj kratkovidih". Nazalost, to vazi i za decu koja ne ispustaju telefone iz ruku cim stanu na noge. Bericetna buducnost opticarima je zagarantovana!

  • Strelok

    3. jul 2017 | 12:58

    Vid tako tako ali ozbiljno mogu da ugroze mozak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA