Trudnice koje jedu šećer mogu ozbiljno da ugroze zdravlje deteta

Količina šećera koju trudnica konzumira može da utiče na to da li će dete imati ozbiljne zdravstvene probleme kasnije u životu

  • 1

Trudnice koje preteruju sa šećerom mogu da utiču na rizik od pojavljivanje alergija i alergijeske astme kod deteta kasnije u životu, tvrdi najnovije istraživanje objavljeno u stručnom magazinu "European Respiratory Journal".

Srpkinje masovno napadaju Saru: U 6. mesecu trudnoće ima RAVAN stomak s trbušnjacima (FOTO)

3 stvari o kojima svi ćute - a trebalo bi da ih zna svaka buduća majka

Iako su ranija istraživanja povezivala astmu i preteran unos šećera same dece, ovo je prva studija koja pokazuje da i ishrana majke igra važnu ulogu.

Naučnici su analizirali podatke u vezi sa 9.000 žena koje su početkom 90-ih godina prošlog veka bile trudne, a potom i njihove dece koja su bila testirana na astmu i uobičajene alergije u sedmoj godini života.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Dok su bile trudne, od žena je traženo da beleže koliko određenih gruša hrane konzumiraju - uključujući tu šećer, kafu i čaj. Ovi podaci su potom korišćeni kako bi se izračunala količina dodatnog šećera koji su unosile, ne uključujući one iz voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Istraživači su videli tek slabu vezu između povećanog unosa šećera i zdravstvenih problema kod dece. Međutim, kada su se fokusirali na astmu, ova veza je bila mnogo jača.

Deca majki koje su po rezultatima bile u samom vrhu po količini unetog šećera imala su duplo veći rizik od dobijanja alergijske astme.

Rezultati nisu pokazail uzročno-posledičnu vezu između šećera i alergija, ali veruju da visok unos šećera tokom trudnoće može da poveća upalne procese u tkivu pluća koje se razvija, ostavljajući tako decu predisponiranom za alergije.

S obzirom na količine šećera koje ljudi širom sveta dnevno konzumiraju, autori oe studije upozoravaju da je hitno potrebno sprovesti dalja istraživanja kako bi se videlo da li manji unos šećera u organizam pozitivno utiče na zdravlje dece godinama nakon rođenja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA