LEPI, ZDRAVI, VITKI: Šest napitaka koji za naše telo čine čuda

Sve ono što unosimo u svoj organizam u značajnoj meri utiče i na naše raspoloženje, izgled i celokupno zdravstveno stanje. Pored pravilne ishrane, važno je piti i dovoljnu količinu tečnosti. Želite li sačuvati vitalnost, mladalački izgled, a usput i da se rešite suvišnih kilograma saveznika potražite u nekom od ovih napitaka

  • 0

Voda

Voda je najjednostavniji, najprirodniji i najjeftiniji napitak koji naš organizam naprosto obožava. Dovoljna hidratacija organizma (5-8 čaša vode na dan) vraća energiju i čini kožu elastičnom i blistavom. Čaša vode pre obroka smanjuje apetit, pa ćete samim tim pojesti i manju količinu hrane.

Kafa

Osim što je ispijanje kafe prešlo u tradiciju bez koje ne možemo da zamislimo nijedan dan, ovaj ukusni napitak odličan je antioksidans i podstiče povećanu potrošnju kalorija. Šolja do dve kafe na dan čisti organizam od toksina, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, dijabetesa, bolesti srca, a koži vraća svežinu.

Zeleni čaj

Baš poput kafe i čaj je odličan čistač organizma. Ova drevna biljka štiti ćelije u organizmu i deluje kao antioksidans, vraća energiju i smanjuje apetit, pa tako pomaže u gubitku težine ubrzavajući oksidaciju masti. Polifenoli iz zelenog čaja štite od upala nastalih UVB zračenjem koja mogu uzrokovati nekoliko bolesti kože.

Kakao

Bilo da je u pitanju kakao u obliku praha ili sirova zrna, on je jedna od najmoćnijih namirnica na svetu. Kakao ima više antioksidansa od kafe, zelenog čaja i crnog vina, a zna se da su oni veoma važni za celokupno zdravlje, ali i za sveukupan rast i razvoj novih mišićnih vlakana. Antioksidansi iz ovog ukusnog ploda nas štite od mnogih bolesti, brane naš DNK od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja.

Crno vino

Čaša crnog vina zlata je vredna. Ono štiti krvne sudove, smanjuje holesterol i nivo stresa, opskrbljuje organizam s do 40 odsto više antioksidanasa nego što ih ima u telu osoba koje ne piju vino. Vino nas čuva od prevremenog starenja, a sastojak piceatanol usporava rast masnih ćelija, što znači da je crno vino idealan saveznik u dijeti. Kad je taj sastojak u krvi, masne ćelije stagniraju u sazrevanju.

Mleko

Mleko je najpoznatije po sadržaju minerala kalcijuma i fosfora, koji održavaju jačinu i gustinu kostiju. Kalcijum iz mleka bolje se apsorbuje u organizmu nego iz drugih namirnica. Mleko ublažava simptome PMS-a, pomaže u sprečavanju migrene i dečje gojaznosti, a kod odraslih pomaže u gubitku težine, posebno u struku. Kalcijumom bogati mlečni proizvodi podstiču bržu potrošnju masti nakon obroka.

(Zadovoljna.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA