PAZITE ŠTA JEDETE: Leto je raj za stomačne probleme

Stručnjaci podsećaju i upozoravaju da su crevne zarazne bolesti učestalije u letnjim mesecima, a visoke temperature, kvarljiva hrana i nečisitoća samo su neki od faktora koji dovode do povećanog rizika oboljevanja od zaraznih bolesti

  • 0

Crevne infekcije najčešće su uzrokovane bakterijama i virusima koji se nalaze u pokvarenoj hrani ili prljavoj vodi, a u kvarljivu hranu spadaju namirnice bogate jajima, majonezom, mlečni proizvodi, ali i mesne prerađevine.

Lekari savetuju da izbegavate jela iz prodavnica brze hrane u kojima sendviči, salate i slična hrana stoje na toplom, odnosno nije izložena u frižiderima. Takođe je potrebno da se provere rokovi trajanja svake namirnice u trgovinama prilikom kupovine.

Crevne infekcije takođe mogu da budu izazvane i nedovoljno opranim povrćem i voćem, kao i nečistim rukama. Takođe, i nečista voda može biti prenosilac crevnih i kožnih infekcija, pa je važno da izbegavate neproverena i zabranjena kupališta.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je nedavno da je stalni pristup dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode za piće važan za očuvanje zdravlja stanovništva i prevenciju bolesti, posebno u letnjim mesecima i uslovima visokih spoljnih temperatura kada se potrošnja vode povećava i kada može doći do poremećaja u vodosnabdevanju. Institut podseća da se veliki broj uzročnika crevnih zaraznih bolesti prenosi kontaktom, najčešće prljavim rukama, pa je neophodno voditi računa o higijeni.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA