Molitva produžava život i do sedam godina!

Samo donekle se duži život ljudi 
koji se mole može objasniti i time što praktični vernici ređe puše i piju alkohol, ali i ređe imaju rizičan seksualni život, objašnjava hrvatski sveštenik i psiholog Šimun Ćorić

  • 0

Hrvatski sveštenik i psiholog dr Šimun Šito Ćorić, u javnost je izašao s rezultatima istraživanja i tezama o uticaju hodočašća i molitve na zdravlje ljudi, po kojima su vernici koji se redovno mole zdraviji od onih koji to ne praktikuju.

Koliko zaista molitva i meditacija mogu uticati na zdravlje osobe?

- O učincima molitve i molitvenih obreda u krilu raznih religija zabeleženo je mnogo. Psiholozi su dobro shvatili Isusa koji je rekao da se ne moli svaki koji govori “Gospodine, Gospodine…” Uočili su da svaka autentična molitva dodiruje najintimnije slojeve i da se sastoji od tri bitna dela: a) traženja i pronalaženja sebe kao početne faze molitve, b) svesti o Božjoj blizini i prisutnosti, c) te time izazvanih molitvenih osećaja, misli i reči. Molitva za druge pomaže da bolje prihvatimo sebe, oplemenjuje nas i čisti od negativnih osećaja, čuva od besperspektivnosti, fatalizma i fanatizma, od tvorevina savremene nervoze, pomaže pri oslobađanju čoveka od osećaja krivice i strahova, i leči ga od depresije. Samo razmatranje ili meditacija utiče pozitivno na duhovno i duševno zdravlje, odmara, čini telesne i psihičke funkcije uspešnijima, pokreće kreativne snage u osobi i pojačava senzibilnost.

U SAD je među psiholozima sve popularnije područje religioznosti?

- Ne samo psiholozi nego i lekari i studenti medicine sve više uče o području religioznosti. Taj trend je počeo da se razvija kad su istraživanja nedvosmisleno pokazala koliko ljudima zdrava i praktična religioznost može biti od koristi za život i zdravlje. U jednoj studiji sa Djuk univerziteta u Americi s uzorkom od 4.000 osoba pokazalo se da oni koji redovno pohađaju zajedničku molitvu u crkvi značajno ređe pate od depresija i strahova. Prema jednoj indijskoj studiji, pacijenti koji se redovno mole 70 odsto manje obolijevaju od bolesti krvotoka. Vodeći istraživač stresa, Herbert Benson sa Harvarda, s više studija je potvrdio kako se religiozni ljudi, bez obzira na to koje religije bili, mogu iskrenom molitvom uspešno odupreti stresu, koji redovno nagriza čoveka i čini ga lakom žrtvom raznoraznih bolesti. Vernici koji su više od jednom nedeljno išli na zajedničku molitvu živeli su prosečno oko sedam godina duže od onih koji to nisu činili. Studija je zanimljiva jer je rađena s 21.000 osoba i to raznih vera. Samo donekle se takvi rezultati mogu objasniti i time što praktični vernici ređe puše i piju alkohol, ređe imaju rizičan seksualni život, a imaju češće društvenu mrežu kontakta u kojoj se dobro osećaju. Uz sve to ne smemo smetnuti s uma da ima i negativnih učinaka neuslišane molitve kao i molitava iskrivljenih i patoloških crta.

(Telegraf.rs / Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA