≫ 

Da li je bezbedno da jedemo krompir koji je proklijao? Evo šta kažu stručnjaci...

Ako ste nekada kod kuće pronašli krompir koji je proklijao, verovatno ste se zapitali da li je zdravo da ga pojedete...

  • 0

Te čudne klice izgledaju grozno. Međutim kao što već znamo, nije sve što ne izgleda lepo nejestivo.

Pravo pitanje glasi: Čemu služe klice na krompiru i još bitnije da li je bezbedan da ga pojedemo takvog? Evo kratkog odgovora: Zavisi.

Neki stručnjaci za uzgajanje biljaka kažu da to ima veze sa hormonima u biljci. Kako vreme leti koncentracija ovih hormona raste i pojavljuju se klice. Možda će ovo zvučati čudno, ali proklijavanje je neophodan deo prirode.

Bez toga krompiri na farmi ili u bašti ne bi mogli da repodukuju nove biljke. Ali da li je u redu da jedete krompir na kuhinjskom pultu koji je u ovoj fazi života?

Foto: Pixabay.com / Ako hranu pržite na ovaj način, možete je učiniti manje štetnom

Jedan od sručnjaka je dodao da je proklijani krompir bezbedan za jelo, ali same klice treba ukloniti i odbaciti jer nisu jestive. Takođe treba imati na umu da nisu svi proklijali krompir jednaki.

Ako je krompir još uvek u dobroj formi i čvrst, dobro je pripremati ga kao i obično jer još uvek ima većinu hranljivih materija. Ali ako su klice dugačke i krompir se smanjio i naborao, onda je najbolje da ga bacite.

Foto: pixabay.com

Dobro pravilo je da sve male zelene tačkice ili klice budu potpuno isečene pre nego što počnete da kuvate ili pečete krompir. I zapamtite, nemojte nikada jesti zeleni krompir, bez obzira da li su klice odstranjene  ili ne. Konzumiranje zelenih krompira može nas potencijalno dovesti u opasnost od trovanja. Ko to želi?

Evo dobrih vesti: Prilično je lako sprečiti klijanje ili zelenilo u krompiru!

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da krompir traje duže je da ih pravilno uskladištite.U idealnom slučaju, želite da ih uskladištite na hladnom, tamnom mestu sa dobrom ventilacijom. Ako to uradite kako treba, novi krompir može da traje i do nekoliko nedelja.

Međutim, ako na kraju ostavite krompir na mestu gde je temperatura viša, postoji veći rizik da će krompir proklijati i osušiti se ranije. Treba ih iskoristiti u roku od nedelju dana za najbolje rezultate.

VIDEO: Neki ljudi bi u slast pojeli ovo što žena drži u ruci

(Telegraf.rs/Ivana Trišić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA