≫ 

7 prostih načina da smanjite vaše pore

Naučite kako da se rešite velikih pora i to bez velikog odricanja

  • 1

Zašto su moje pore tako velike? Sigurno stalno sebi postavljate ovo pitanje

Prvo, udaljite se od ogledala koje uveličava (ništa dobro se ne dešava kada pažljivo gledate vašu kožu!). Možete se zahvaliti svojoj mami i tati za pore. Njihova osnovna veličina je potpuno genetska, ali stvari poput starenja, korišćenja pudera i šminke, oštećenja od sunca i čitavog niza drugih faktora, zapravo mogu rastegnuti pore. I nakon što su izgubile svoj prvobitni izgled, one će takve i ostati. Ali nemoj plakati! Ovih sedam trikova može vam pomoći da naučite kako da smanjite pore i dobijete ten o kom ste sanjali.

1. Ne preskačite piling

Kada se mrtve ćelije nagomilaju, one se mogu uvući u vaše pore, čineći da izgledaju izraženije i veće. Piling treba raditi dva do tri puta nedeljno.

Ako imate masnu kožu, potražite proizvod koji sadrži kategoriju hemijskih pilinga poznatih kao beta hidroksi kiseline, kao što je salicilna kiselina, koja takođe pomaže rastvaranje sebuma. Za normalne i suve tipove kože, probajte alfa hidroksi kiselinu, koja ljušti vašu kožu razbijanjem veza koje drže vaše ćelije zajedno, tako da se mrtve ćelije mogu lako i nežno oprati.

2. Maske za lice

Foto: Profimedia, Alamy

Kada su vaše pore čiste i nemaju nagomilan sebum ili mrtve ćelije, izgledaju mnogo manje. Nosite maske na bazi uglja ili gline samo 15 minuta i vaše pore izgledaće manje. Oba sastojka deluju kao magneti za izvlačenje nečistoće, bakterija i ulja iz vaših pora. Stavite ove maske jednom ili dva puta nedeljno i rešićete problem.

3. Upotrebljavajte retinol

Retinol je čudo iz mnogih razloga. Prvo, ima sposobnost da poveća promet ćelija. Ćelije kože na vašem telu prirodno se regenerišu svakih 90 dana, ali redovna upotreba retinola ubrzava ovaj proces. Drugi razlog za upotrebu retinola je u tome što povećava proizvodnju kolagena. Kolagen je vaš prirodni protein u koži. Kolagen jača zidove vaših pora, čineći ih da izgledaju čvršće i manje. Počnite da ga koristite jednom nedeljno i polako uviđajte rezultate.

4. Naparite kožu

Pre nego što naparite kožu, otvorite pore i uklonite iz njih ostatake, ulja i druge nečistoće. Da biste to uradili kod kuće, kombinujte toplu vodu, sveže crvene latice ruže, lavandu, ruzmarin, bosiljak i mentu u velikoj posudi. Pokrijte vrh posude peškirom pet minuta, a zatim ga uklonite i polako pomerjte lice preko pare. Udahnite aromatični miris i ostanite ispod peškira 10-15 minuta. To će omogućiti pari da unese kiseonik i vlagu u lice dok čisti pore. Posle toga isperite mlakom vodom i osušite.

5. Nosite kremu za sunčanje

Foto: Profimedia, Alamy

Izlaganje UVA i UVB zracima stvara slobodne radikale, što usporava proizvodnju ćelija. Spora proizvodnja ćelija primorava vašu kožu da radi brže. Sa druge strane spoljašnji sloj kože, se zgusne i zateže i to može da učini da pore izgledaju veće. Zato je jako bitno da nosite kremu za sunčanje i da zaštitite svoju kožu.

6. Rezervišite spa dan

Jedna od najpopularnijih profesionalnih tretmana za postizanje mladalačkog tena je mikrodermoabrazija. Ova procedura funkcioniše tako što ćete skinuti spoljašnji sloj kože, i pomoću usisavanja efikasno izvaditi preostalu prljavštinu i ulje iz pora. Kada zarobljeno ulje dođe na površinu, pore se vraćaju u svoj prirodni (manji) oblik, jer unutra nema ništa da ih uveća. Procedura takođe stimuliše proizvodnju kolagena i povećava elastičnost, što je neophodno za funkcionisanje pora. Drugi tretmani u salonu kao što su laserski resurfacing i lagani hemijski pilinzi takođe mogu da smanje pore i da ih zategnu.

7. Obrišite znoj posle treninga

Ovo sprečava da se pore začepe zbog znoja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    14. februar 2019 | 11:27

    Sve je to lepo, ali nemaju svi uslove ta svih 7 tacaka...Ali svako moze jeftino i efikasno odrzavati svoju kozu prirodnim pilinzima i maskama, od namirnuca kohe imamo u kuci. Puno na netu ima saveta, ja ih koristim..Takodje umivanje i ciscenje lica.., kozji sapun je dostupan, tonik od jabukovog sirceta takodje..Meni pored svega toga, odlicno pomaze serum glikolne kiseline..Eto nekoliko saveta , koje ja koristim bez puno troskova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA