Prosečan Nemac je star, sam, bez dece i dobro situiran

  • 1

Sudeći po novim podacima, nemačko društvo doživljava demografske promene. Broj porodica sa decom opada, a povećava se prosečna starost stanovništva, prenosi nemački dnevnik Velt.

Najveći udeo čine domaćinstva starija od 60 godina (34,9 odsto), a zatim slede domaćinstva između 40 i 49 godina (21,2 odsto), dok onih između 50 i 59 godina ima 17 procenata. Najmanje je domaćinstava mlađih od 30 godina (11,5 odsto).

Domaćinstva bez dece (31,2 odsto) znatno preovlađuju nad onima sa decom, kojih je najviše u Bavarskoj. U skoro 40 odsto domaćinstava u Nemačkoj žive samci. List navodi da najviše jednočlanih domaćinstava ima u velikim i univerzitetskim gradovima kao što je recimo Regensburg, dok u seoskim sredinama živi najviše porodica sa decom.

Regionalno gledano, postoje jasna odstupanja od proseka. Tako je u Berlinu broj samačkih domaćinstava, kao i mladih ljudi najveći.  Prosečna starost glave porodice u nemačkoj prestonici je 47,8 godina, a u pokrajini Sarland, gde ima najviše staračkih domaćinstava 50,2 godine.

Jasne su i regionalne razlike u pogledu stambenih struktura. Dok najviše visokih solitera ima u Berlinu i Hamburgu, u pokrajini Sarland ljudi, uglavnom, žive u porodičnim kućama.

Studija se bavila i finansijskom situiranošću stanovništva. Te podatke bi mogle da koriste marketinške kompanije i preduzeća, jer postoje detaljne smernice gde se isplati plasirati ili reklamirati određene proizvode, a gde ne.

Tako bi na primer, proizvođači luksuzne robe trebalo prvenstveno da se fokusiraju na jug zemlje odnosno Hesen, Bavarsku i Baden-Virtemberg jer tamo žive građani sa najvišim mesečnim prihodima koji prelaze i 7.500 evra. Na dnu skale se nalaze gradovi Bremerhafen i Trir, gde živi najviše domaćinstava sa primanjima ispod 1.100 evra mesečno.

U Berlinu ne samo da ima najviše mladih i samaca, već i onih sa niskim primanjima, jer svako četvrto domaćinstvo ima mesečni prihod manji od 1.100 evra.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • murinjo

    30. septembar 2013 | 09:25

    Uskoro ce prosečni stanovnik Nemačke biti islamske veroispovesti sa viseclanom porodicom. Tako ce uskoro biti i u Francuskoj, Holandiji i na žalost kod nas. Zivela parada ponosa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA