ZDRAVLJE NA USTA ULAZI: Crna čokolada snižava pritisak

Ljubitelji čokolade sada imaju dodatan izgovor za konzumiranje svoje omiljene poslastice, pošto su istraživanja pokazala da crna čokolada snižava krvni pritisak

  • 0

Analiza dvadesetak odvojenih istraživanja, koju je izvršila Kohran grupa, otkrila je da svakodnevno konzumiranje crne čokolade opušta krvne sudove, zahvaljujući hemikaliji iz kakaa, glavnog sastojka ovog slatkiša.

Da bi efekat bio uočljiv, osoba bi morala svakog dana da pojede 100 grama čokolade, čime u organizam unosi 500 kalorija, što je četvrtina preporučene dnevne energetske vrednosti za prosečnu ženu, pa je konačni zaključak naučnika da ipak postoje zdraviji načini za snižavanje krvnog pritiska.

Pošto su dosadašnje studije davale različite rezultate, naučnici iz Kohrana kombinovali su ranije studije da bi utvrdili da li zaista postoji bilo kakav efekat. Osobe koje su učestvovale u analizama konzumirale su različite količine čokolade svakog dana, od tri do 105 grama, ali opšti zaključak je da crna čokolada dovodi do manjeg obaranja krvnog pritiska, u vrednosti od oko dva odsto idealnog sistolnog pritiska.

Naučnici naglašavaju da je eksperiment trajao samo dve nedelje i da nisu poznati efekti dugoročnog konzumiranja crne čokolade.

- Iako nemamo dokaze o održivom smanjenju krvnog pritiska, manja redukcija koju smo zabeležili u kraćem periodu mogla bi da bude dodatna opcija za lečenje i mogla bi da doprinese smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti – izjavila je vođa istraživačkog tima Karin Rid iz Nacionalnog instituta integrativne medicine u Melburnu.

Visok krvni pritisak je uobičajena i opasna pojava. On se dovodi u vezu sa 54 posto srčanih udara u svetu i sa 47 odsto slučajeva bolesti srca.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA