• 0

NE CIGARETAMA: Pušenje u trudnoći ugrožava bebino psihičko zdravlje

Rezultati najnovije finske studije pokazuju da majke koje za vreme drugog stanja konzumiraju cigarete povećavaju šansu da njihova beba u detinjstvu i ranom tinejdžerskom dobu razvije mnogobrojne mentalne probleme

  • 0

Iako postoje mnogobrojni dokazi da pušenje u trudnoći može još kod nerođene dece da prouzrokuje dugoročne zdravstvene probleme poput astme, infekcije uva i disajnih puteva, ovo istraživanje je prvo koje je pokušalo da pronađe vezu između izloženosti duvanskom dimu u prenatalnom periodu i povećanog rizika za mentalne bolesti, kao što su poremećaji pažnje, hiperaktivnost i depresija.
Istraživači sa Univeziteta Turku u Finskoj analizirali su podatke o 175.000 mališana rođenih kasnih osamdesetih i uporedili sa upotrebom psihotropnih lekova u periodu detinjstva i rane mladosti.

Rezultati su nedvosmisleni. Deca čije su majke pušile u trudnoći imala su za 32 odsto više šansi će u detinjstvu morati da uzimaju lekove za mentalne bolesti, u odnosu na one čije majke nisu konzumirale cigarete u drugom stanju. Rizik je bio još veći kod mališana čije su mame pušile više od kutije dnevno. Ova deca se nalaze pred 44 odsto većim rizikom da će kasnije u životu koristiti lekove nego njihovi vršnjaci čije se majke nisu trovale nikotinom.
- Istraživanje je pokazalo da prenatalna izloženost nikotinu ometa razvoj ćelija mozga kod fetusa. Ranijim istraživanjima, koja smo objavili u časopisu Journal of Pediatrics, smo otkrili da prevremeno rođene bebe, izložene pušenju, imaju manji volumen frontalnog i malog mozga od novorođenčadi koja nisu bila izložena duvanskom dimu. Ove regije mozga izuzetno su važne za normalan kognitivni razvoj – objašnjavaju stručnjaci.
(Telegraf.rs)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima