• 0

NE CIGARETAMA: Pušenje u trudnoći ugrožava bebino psihičko zdravlje

Rezultati najnovije finske studije pokazuju da majke koje za vreme drugog stanja konzumiraju cigarete povećavaju šansu da njihova beba u detinjstvu i ranom tinejdžerskom dobu razvije mnogobrojne mentalne probleme

  • 0

Iako postoje mnogobrojni dokazi da pušenje u trudnoći može još kod nerođene dece da prouzrokuje dugoročne zdravstvene probleme poput astme, infekcije uva i disajnih puteva, ovo istraživanje je prvo koje je pokušalo da pronađe vezu između izloženosti duvanskom dimu u prenatalnom periodu i povećanog rizika za mentalne bolesti, kao što su poremećaji pažnje, hiperaktivnost i depresija.
Istraživači sa Univeziteta Turku u Finskoj analizirali su podatke o 175.000 mališana rođenih kasnih osamdesetih i uporedili sa upotrebom psihotropnih lekova u periodu detinjstva i rane mladosti.

Rezultati su nedvosmisleni. Deca čije su majke pušile u trudnoći imala su za 32 odsto više šansi će u detinjstvu morati da uzimaju lekove za mentalne bolesti, u odnosu na one čije majke nisu konzumirale cigarete u drugom stanju. Rizik je bio još veći kod mališana čije su mame pušile više od kutije dnevno. Ova deca se nalaze pred 44 odsto većim rizikom da će kasnije u životu koristiti lekove nego njihovi vršnjaci čije se majke nisu trovale nikotinom.
- Istraživanje je pokazalo da prenatalna izloženost nikotinu ometa razvoj ćelija mozga kod fetusa. Ranijim istraživanjima, koja smo objavili u časopisu Journal of Pediatrics, smo otkrili da prevremeno rođene bebe, izložene pušenju, imaju manji volumen frontalnog i malog mozga od novorođenčadi koja nisu bila izložena duvanskom dimu. Ove regije mozga izuzetno su važne za normalan kognitivni razvoj – objašnjavaju stručnjaci.
(Telegraf.rs)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima