MOĆ GENA: Šta deca nasleđuju od mame, a šta od tate

Kad se beba rodi, jedna od prvih stvari koju ljudi u okruženju pokušavaju da utvrde jeste to na koga mališan liči. Kako tvrde stručnjaci, svako dete je posebno i rezultat samo jedne od milijardu mogućih naslednih faktora i kombinacija koja dolazi mešavinom gena sa obe strane

  • 0

Genetičari su se bacili na posao kako bi ustanovili koje osobine nasleđujemo od kojeg roditelja.

Tako je, na primer, potvrđena legenda o tome da se ćelavost nasleđuje po majčinoj liniji. Dovoljno je samo baciti jedan pogled na dedu i ujake - ako oni nemaju kose, uskoro je nećete imati ni vi.

Majka će vam proslediti i veliki nožni palac, tako da ako imate broj stopala za koja je nemoguće naći cipele, zahvalite se majci. S druge strane, otac će vam u amanet ostaviti velike uši.

Još od pamtiveka je na snazi verovanje da dečaci nalikuju na majke, dok devojčice ne moraju nužno da liče na svog tatu. Što je istina, jer one dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja pa mogu ličiti i na jednog i na drugog.  Dečaci od majke nasleđuju samo jedan od dva X hromozoma, bogatog genima koji utiču na fizički izgled, dok je očev X hromozom siromašan takvim genima.

(Hercegovina.ino; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA