DŽABA IM TRUD: Upozorenja na paklicama cigareta nemaju efekta na pušače

Ne postoje naučni dokazi da šokantna upozorenja na paklicama cigareta o njihovoj štetnosti po zdravlje imaju bilo kakvog uticaja na pušače, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Univerziteta u Mastrihtu

  • 3

Čak ni eksplicitne fotografije na paklicama cigareta, koje se u nekim zemljama koriste kako bi zaplašile pušače, ne daju željeni efekat smanjenja pušenja, navodi se u istraživanju. Pokazalo se čak da ilustracije i upozorenja mogu biti i kontraproduktivni, tačnije da mogu navesti da neke osobe puše još više.

Istraživači sa Univerziteta u Mastrihtu, Gjalt-Jorn Peters, Rob Ruiter i Gerjo Kok, nedavno su objavili rezultate svog istraživanja u časopisu "Helt psiholodži rivju" (Health Psychology Review).

- Naša analiza pokazuje ono što je teorija već predvidela. Nema dokaza da šokantna upozorenja utiču na ljude da promene ponašanje. Kao što je već rečeno, ona čak mogu imati potpuno suprotan efekat - navode autori studije.

Takođe, oni objašnjavaju da šokantna upozorenja mogu da deluju samo ako su ljudi ubeđeni u to da mogu da promene svoje ponašanje, a da masovna komunikacija nije najbolje sredstvo da se prenese takva poruka.

Ustavni sud Australije nedavno je podržao novi zakon o duvanskim proizvodima, prema kojem će sve cigarete biti u istim maslinasto-zelenim pakovanjima, bez boje i logotipa proizvođača i sa slikama koje upozoravaju na posledice pušenja. Sada i Evropska unija, u okviru revizije zakona, čiji je cilj smanjenje pušenja, razmatra mogućnost isticanja zabrane proizvođača na kutijama cigareta, po ugledu na Australiju, u kojoj takav zakon treba da stupi na snagu 1. decembra.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • h1ghwaymen

    26. avgust 2012 | 14:29

    Ne zelim da ispadne da reklamiram nesto, ali procitajte knjigu Alena Kara - Lak nacin da ostavite pusenje, pa cete videti koliko su takva upozorenja i svi ostali ustaljeni nacini borbe protiv pusenja, glupavi i besciljni.

  • Mare

    26. avgust 2012 | 13:52

    Nemaju efekta na vec okorele pušače, ali dugoročno gledano imat će efekta na nadolazeće generacije koje tek razmišljaju da li da počnu sa pušenjem.

  • pele

    26. avgust 2012 | 12:31

    Suvise je to jaka droga,i suvise sporo se umire od nje da bi imalo nekog efekta upozorenje.A u ovo doba kada smo trovani kroz vodu,hranu,izduvne gasove od automobila fabrika,pusenje,samim pusacima,izgleda kao kap u moru,te nema uticaja bilo kakva prica.Osim,naravno onima kod kojih je doslo do DZ i moraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA