• 2

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Tinejdžeri, trava vas zaglupljuje

Loše vesti stižu za ljubitelje marihuane mlađe od 18. godina. Novo istraživanje međunarodnog tima stručnjaka došlo je do zaključka da adolescenti koji konzumiraju kanabis imaju povećan rizik od znatnog i nepovratnog smanjenja koeficijenta inteligencije

 • 2

Istraživanje uticaja kanabisa na razvoj mozga osoba mlađih od 18 godina, trajalo je gotovo četiri decenije, a u istraživanju je učestvovalo više od 1.000 ljudi, prenose britanski mediji. Učesnici studije sa Novog Zelanda praćeni su godinama, još od 1972. i periodično testirani da bi se video uticaj marihuane na njihovo pamćenje, brzinu, rezonovanje i vizuelno procesuiranje podataka.
Naučnici su došli do zaključka da česta upotreba indijske konoplje kod mlađih tinejdžera ima trajne i nepovratne posledice po mozak, ali da manje šteti sivoj masi osoba starijih od 18 godina. Pre 18. godine mozak se i dalje formira kako bi postao efikasniji i podložniji je štetnim uticajima narkotika.

- Prilično sam sigurna da je kanabis bezbedan za osobe starije od 18 godina, ali rizičan za one mlađe od 18 – izjavilaje profesorka sa Instituta za psihijatriju Kraljevskog koledža u Londonu Teri Mofit.

Oni koji su travu konzumirali kao tinejdžeri loše su prolazili na testovima, a utvrđeno je i da su imali problema sa držanjem pažnje i pamćenjem kao i da su se teško fokusirali ili zaboravljali da urade neke zadatke. Naučnici su utvrdili i da su osobe koje su koristile kanabis u adolescenciji i nastavili i kasnije pokazali pad koeficijenta inteligencije na testovima za osam poena.
- Subjekti koji su travu počeli da koriste kao odrasli sa potpuno formiranim mozgom nisu pokazali slično mentalno propadanje – tvrdi se u studiji.
(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • dušan

  Istina je. Ubeđen sam iz sopstvenog iskustva. Zato danas i branim deci bar do puboletstva da se sa tim upliću.

  8
  4

  Podelite komentar

 • vlada

  Briga me sto zaglupljuje kad je fles neopisiv...Uzivanje maksimalno i nikada necu da prestanem...

  5
  15

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima