POJAČANI ANTIDEPRESIV: Kreatin pomaže ženama kod teške depresije

Naučnici veruju da je proenergetski efekat suplementacije kreatina jedan od razloga koji doprinosi ranijem i boljem odgovoru pacijenata na antidepresive

  • 0

Žene koje pate od teške depresije i koje, uz dnevnu dozu antidepresiva, uzimaju i pet grama kreatina, reaguju dva puta brže na terapiju i dvostruko brže se opravljaju nego žene koje uzimaju samo antidepresive, navodi se u istraživanju objavljenom u online izdanju časopisa "American Journal of Psychiatry".

Kako kreatin deluje protiv depresije nije upotpunosti jasno, ali naučnici veruju da je proenergetski efekat suplementacije kreatina, uključujući stvaranje više fosfokreatina, jedan od razloga koji doprinosi ranijem i boljem odgovoru pacijenata na antidepresive.

U studiji koja je trajala osam sedmica i koja je uključila 52 žene uzrasta između 19 i 65 godina sa teškom depresijom, 25 žena uzimalo antidepresive i kreatin dok je njih 27 uzimalo antidepresive i placebo.

Žene koje su uz lek uzimale kreatin imale osetile su znatno poboljšanje posle dve i četiri nedelje u odnosu na placebo grupu.

Posle dva meseca, polovina žena iz grupe koja je uz antidepresive uzimala i kreatin nije pokazivala nikakve simptome depresije u odnosu na njih četvrtinu iz placebo grupe.

Stručnjaci ističu da neželjeni učinci kreatina do sada nisu uočeni.

(Telegraf.rs / izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA