• 0

ČOVEK HRABROST: Pet meseci živi bez srca

Lekari IKEM-a su bivšem vatrogascu Jakubu Haliku morali u aprilu da odstrane celo srce, jer ga je zahvatio maligni, izuzetno agresivan tumor. Jedino rešenje bilo je da mu ugrade dve specijalne pumpe koje ga održavaju u životu, a ovaj revolucionarni zahvat druga je operacija te vrste u svetu

  • 0

Kako je saopštio praški Institut kliničke eksperimentalne medicinetridesetsedmogodišnji Čeh koji, zahvaljujući specijalnim pumpama, živi već pet meseci bez srca, dobio je šansu za novo srce i biće od septembra uvršten na listu čekanja za transplantaciju.
Lekari IKEM-a su bivšem vatrogascu Jakubu Haliku morali u aprilu da odstrane celo srce jer ga je zahvatio maligni, izuzetno agresivan tumor, i ugrade mu dve specijalne pumpe koje ga održavaju u životu, a ta operacija je bila druga te vrste u svetu. Ove pumpe se koriste u kardiologiji, ali samo jednostrano, da bi zamenile rad jedne srčane komore. Prvi pacijent kome su rad celog srca preuzele dve pumpe u SAD preminuo je nakon svega nedelju dana.

Halik je nakon pet meseci uspešno prošao testove i, srećom,  zloćudni tumor nigde u telu nije metastazirao, pa tako sada IKEM može da ga uvrsti na prioritetnu listu čekanja za transplantaciju srca.
- To je pravo olakšanje. Sada znam da su svi testovi u redu i da me čeka dalji korak ka ozdravljenju - kazao je danas novinarima nasmejani Halik.
Zahvaljujući specijalnoj tašni za pumpe, Jakub može da izađe i u kratku šetnju van bolnice.
- Najteže tokom operacije bilo je da uskladimo rad pumpi. Svakog dana mogu da se pojave komplikacije ili embolija. U Češkoj se u proseku na novo srce čeka osam meseci. Na prioritetnoj listi čekanja su inače svi pacijenti sa pumpom umesto srčane komore, njih 24. Jakub je jedini na svetu sa zamenom za obe komore - kazao je na konferenciji za novinare šef IKEM-a Jan Prik koji je Halika sa timom lekara operisao.
( I. M. / Izvor: Beta)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima